Με σβηστές μηχανές στις 700 μονάδες το Χ.Α.

Με σβηστές μηχανές στις 700 μονάδες το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε αρνητικό ρεκόρ τζίρου για τις τελευταίες εβδομάδες οδεύει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να έχει κατεβάσει κατακόρυφα ρυθμούς μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές, ενώ φαίνεται πως μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας πηγαίνει (και) στο ομόλογο της Aegean Airlines. Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από τις εξαιρετικά πενιχρές διακυμάνσεις σε δείκτες και μετοχές καθώς και από τη νέα μείωση της αξίας συναλλαγών.

Οι επενδυτές «έχτισαν» στην προεξόφληση της αναβάθμισης την περασμένη εβδομάδα αλλά και στην έξοδο της χώρας στις αγορές, οπότε τώρα επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητές τους. Η αγορά μετά την απνευστί άνοδο περίπου 100 μονάδων από τις 620 στα μέσα Ιανουαρίου στις 723 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό της περασμένης Δευτέρας), διόρθωσε συμβατά και ήπια για ένα διήμερο, οπότε τώρα αναζητά τις νέες ισορροπίες.

Παρόμοιο σκηνικό στάσης αναμονής πάντως καταγράφεται και στις διεθνείς αγορές με πενιχρές διακυμάνσεις, μείωση όγκων και τζίρων και σταθεροποίηση.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει έως τώρα διακύμανση μόλις οκτώ μονάδων, ενώ διαπραγματεύεται στις 703 μονάδες με άνοδο 0,86%, σ'' ένα από τα πιο... επίπεδα ημερήσια διαγράμματα εδώ και καιρό! Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 28 εκατ. ευρώ, ενώ στις τράπεζες, η απουσία πωλητών οδηγεί τους τίτλους σε νέα ανοδική κίνηση, παρ'' ότι με πολύ περιορισμένους όγκους και τζίρους συγκριτικά με τα πρόσφατα στάνταρ.

Η Εθνική ξεχωρίζει με άνοδο 6,56%, η Πειραιώς κερδίζει 4,44%, η Alpha Bank είναι στο +2,71% και η Eurobank +2,16%.

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips του Large Cap η εικόνα είναι μεικτή, εν μέσω εντυπωσιακά ήπιου volatility. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις ένα blue chip (ΓΕΚ Τέρνα) έχει μεταβολή υψηλότερη του 1%, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί...

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει με άνοδο η Attica Bank που κερδίζει 5,56%, συνεπικουρούμενη από τις Κλουκίνας Λάππας, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ πιέσεις άνω του 4% δέχεται η Intracom Holdings και άνω του 3% οι J&P Άβαξ και Νηρέας.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια θετική κινητικότητα υπάρχει σε τίτλους όπως ΑΕΓΕΚ, Ευρωσύμβουλοι, Κορδέλλου, Χαϊδεμένος, Βιοκαρπέτ, Μαθιός, Ιατρικό Αθηνών, Σελόντα, Βιοτέρ, Centric και Ιντερτέκ, ενώ υποχωρούν οι Forthnet, Μινέρβα, AS Company, Reds, Frigoglass, Attica Συμμετοχών, Inform Λύκος και Κανάκης. Στο σύνολο της αγοράς παρά την άνοδο του Γ.Δ. υπάρχει σχετική εικόνα ισορροπίας με 55 ανοδικές και 46 πτωτικές μετοχές.