Σε υψηλό 3μήνου έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε υψηλό 3μήνου έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με σημαντικά κέρδη για 2η συνεχή συνεδρίαση έκλεισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους κύριους δείκτες να ενισχύονται άνω του 1%, ενώ ξεχώρισαν οι DAX και CAC 40 που κέρδισαν 1,36% και 1,08% αντίστοιχα.

Μάλιστα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν σε υψηλό 3μήνου, δείχνοντας μεγάλη ανθεκτικότητα παρά το γεωπολιτικό ρίσκο και τα τρομοκρατικά χτυπήματα!

Οι επενδυτές φαίνεται πως «ποντάρουν» στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 3 Δεκεμβρίου, αναμένοντας λήψη περαιτέρω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Σήμερα υπάρχει αργία στη Wall Street λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ αύριο θα έχει ημιαργία, οπότε μειώνονται εύλογα και οι κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης (μετά το χθεσινό +2,16%) έκλεισε στις 11.321 μονάδες με νέα σημαντική άνοδο 1,36%, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι (χθες +1,51%) έκλεισε στις 4.946 με άνοδο 1,08%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 (χθες +0,97%) έκλεισε στις 6.393 μονάδες με άνοδο 0,87%.

Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 10.332 μονάδες με άνοδο 1,02%, ενώ ο FTSE MΙΒ στο Μιλάν, ο οποίος προ διημέρου έχασε τις 22.000 μονάδες σήμερα έκλεισε στις 22.592 μονάδες με άνοδο 1,04%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 (χθες +1,43%) έκλεισε στις 384 μονάδες με άνοδο 0,83%.

Όπως φαίνεται λοιπόν, παρ'' ότι το περιβάλλον σε γεωπολιτικό επίπεδο κάθε άλλο παρά φιλόξενο και ευνοϊκό για επενδυτικά ρίσκα είναι, εντούτοις οι αγορές δείχνουν ανθεκτικότητα, εστιάζοντας – προς το παρόν – καθαρά στα τεχνοκρατικά δεδομένα.

Οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα όπως αυτή υπαγορεύεται από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, μερισμάτων αλλά και εξαιρετικά σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών, που μαρτυρούν ότι το διεθνές οικονομικό σύστημα σε λίαν δημιουργική φάση.

Παράλληλα, επίκεινται και οι κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, ΕΚΤ και κυρίως Fed το Δεκέμβριο, που κρατάει σε εγρήγορση όλο το επενδυτικό και οικονομικό σύστημα.

Πάντως, το γεωπολιτικό ρίσκο είναι εδώ και θα είναι ο κυρίαρχος καταλύτης για όλο το προσεχές διάστημα, ειδικά μετά την κλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, ύστερα από την κατάρριψη του μαχητικού. Η Ρωσία διακόπτει τις εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία, σταματάει επιχειρηματικά projects ενώ φέρεται αποφασισμένη να διακόψει και την αεροπορική σύνδεση με την εν λόγω χώρα, καλώντας και τους Ρώσους τουρίστες να επιστρέψουν...

Πρόκειται για εξελίξεις που κάθε άλλο παρά συνηθισμένες είναι για τη γύρω περιοχή, ενώ «εμπλέκονται» δύο χώρες που τα μεγέθη και γενικότερη βαρύτητά τους, κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι.

Το που θα οδηγήσουν όλα αυτά, αν θα έχουμε αποκλιμάκωση ή αν θα πάμε σε ψυχροπολεμικές καταστάσεις, μένει να αποδειχτεί στο άμεσο μέλλον. Γενικότερα η κατάσταση διεθνώς είναι ηλεκτρισμένη, το γεωπολιτικό ρίσκο σε έξαρση, υπάρχει το μέτωπο της τρομοκρατίας, ενώ η μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου και commodities έχει θετικά και αρνητικά.

Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei πλησιάζει τις 20.000 μονάδες καθώς έκλεισε σήμερα στις 19.944,41 μονάδες με άνοδο 0,49%, σημειώνοντας σημαντικό ντεμαράζ από το Σεπτέμβριο, όπου αρκετοί ασιατικοί δείκτες δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις.

Μάλιστα, ο δείκτης Nikkei παρουσιάζει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μέχρι τώρα το 2015 μεταξύ των ασιατικών αγορών, με κέρδη 14%. Πρώτος ο δείκτης του κινεζικού χρηματιστηρίου Shenzhen Composite Index, ο οποίος ενισχύεται το 11μηνο του 2015 σε ποσοστό 66%.