Αντίδραση τραπεζών έως 5%, οδηγεί σε άνοδο το Χρηματιστήριο

Αντίδραση τραπεζών έως 5%, οδηγεί σε άνοδο το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Βελτιώθηκε η εικόνα της αγοράς μετά το μεσημέρι, καθώς η απουσία πωλητών αλλά και το ξύπνημα ορισμένων αγορών πρωτίστως στις τράπεζες αλλά και σε κάποιες μετοχές της πραγματικής οικονομίας, οδηγεί το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 830 μονάδες, παρ' ότι η αξία συναλλαγών παραμένει πολύ περιορισμένη.

Μετά από την ανακοίνωση μιας σειράς θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και κάποιων διαρροών περί ενδείξεων συμβιβασμού για το Brexit οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν γυρίσει θετικά μετά το αρνητικό άνοιγμά τους, με το ελληνικό χρηματιστήριο να ακολουθεί.

Θετικό ρόλο στην ψυχολογία της αγοράς παίζει το γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα – για πρώτη φορά στην ιστορία της – δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο, καθώς στη  σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02%!

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μία ημέρα μετά το άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου που είχε αρχικά εκδοθεί στις αρχές του χρόνου, διαδικασία που έκλεισε με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό (1,5%) και τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ.

Εν μέσω αυτού του κλίματος και εν αναμονή της έγκρισης του σχεδίου APS ή Ηρακλής για τα ΝPEs των ελληνικών τραπεζών, οι μετοχές του κλάδου πρωτοστατούν στην αντίδραση, με την Πειραιώς να φτάνει έως το +5%, την Alpha Bank +3,50%, την Εθνική +3,46% και τη Eurobank +1,75%.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στον ευρύτερο FTSE 25, όπου κέρδη άνω του 3% καταγράφουν μετοχές όπως ΔΕΗ και Viohalco, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι ΕΛΠΕ, Jumbo, Ελλάκτωρ, Σαράντης και ΟΛΠ. Αντιθέτως, βαρίδι για το Γ.Δ. είναι οι ΟΤΕ, Motor Oil και Aegean Airlines που παραμένουν σε ήπια αρνητικό πρόσημο.

Ο Γενικός Δείκτης που άνοιξε στο χαμηλό των 823,90 μονάδων σταδιακά ανέκτησε επίπεδα και πλέον διαπραγματεύεται στις 836 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,46%. Η αξία συναλλαγών παραμένει σε πολύ μικρά επίπεδα, φτάνοντας μόλις στα 27 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι στην αγορά δεν εισρέει φρέσκο χρήμα, απλώς αποσύρθηκαν οι πωλητές. Στοιχείο ασφαλώς λίαν θετικό.

Στο χώρο του Mid Cap που τελευταία έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα, η εικόνα παραμένει μεικτή. Αντίδραση άνω του 7% κάνει η Attica Bank, άνω του 5% κερδίζει το ΙΑΣΩ, στο +4,56% η MIG που προέρχεται από συντριπτική πτώση άνω του 25% το τελευταίο 7ήμερο, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Intracom Holdings, Intralot, Intrakat, Νηρέας, Κρι Κρι, Κέκροπας και Πλαίσιο.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται οι Έλτον, AS Company, Profile, AVAX, Παπουτσάνης και MLS. H τελευταία προβληματίζει με τη συμπεριφορά της τελευταία, έχοντας μόνο δύο θετικά κλεισίματα στις 14 τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ χθες υποχώρησε άνω του 15% και προχθές άνω του 9%.

Χθες η εταιρεία προχώρησε σε ανακοίνωση ότι η πτώση της μετοχής δεν οφείλεται σε κάποια δυσμενή εξέλιξη, κάτι που έφερε ενδοσυνεδριακή μείωση της πτώσης στο -6,50%, όμως στο φινάλε ο τίτλος «κρέμασε» εκ νέου κλείνοντας σε νέα χαμηλά τριάμισι ετών! Στο σύνολο της αγοράς, 72 μετοχές ενισχύονται έναντι 29 που υποχωρούν.