Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές, «ποντάρουν» στις ΗΠΑ

Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές, «ποντάρουν» στις ΗΠΑ

Ήπια ανοδικά κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες αφότου ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας ότι θα αναβάλλει για άλλους έξι μήνες τη λήψη απόφασης ως προς την επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα αυτοκίνητα τα οποία εισάγονται στη χώρα του από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσει ως την Πέμπτη 14η Νοεμβρίου εάν θα επιβάλλει όπως έχει απειλήσει επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας επιπλέον δασμούς ύψους έως και 25% στα εισαγόμενα οχήματα ευρωπαϊκής προέλευσης, καθώς και τα ανταλλακτικά τους. Η λήψη της απόφασης αυτής είχε ήδη αναβληθεί νωρίτερα φέτος για έξι μήνες από τον Λευκό Οίκο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται περίπου 0,1%, με τον κλάδο των πρώτων υλών να κερδίζει 0,6% οδηγώντας τα κέρδη, ενώ οι μετοχές λιανικής υποχωρούν 0,4%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,14% στις 13.217 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινείται οριακά στις 5.898 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,1% στις 7.335 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται επίσης με κέρδη 0,32% στις 23.565 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που καταγράφει οριακά κέρδη και βρίσκεται στις 9.397 μονάδες.

Οι αγορές στην Ασία κινήθηκαν με μικτά πρόσημα καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την κατάσταση των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενώ και η κλιμάκωση της βίας στο Χονγκ Κονγκ προκαλεί αβεβαιότητα.