7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Πετρέλαιο στα 100 δολ. το βαρέλι; Δεν το αποκλείουν οι μεγάλοι παίκτες

Πετρέλαιο στα 100 δολ. το βαρέλι; Δεν το αποκλείουν οι μεγάλοι παίκτες

Οι μεγάλοι παίκτες στην αγορά πετρελαίου βλέπουν τις τιμές να διατηρούνται πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι καθώς η ζήτηση αναμένεται να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 ενώ τα hedge fund αυξάνουν τις θέσεις τους στην αγορά παραγώγων.

Οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς σε συνδυασμό με τη συγκρατημένη προσφορά από τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ενθαρρύνει τα στοιχήματα αυτά.

Οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν 2% την Τρίτη φθάνοντας σε επίπεδα που είχαμε να δούμε εδώ και δύο χρόνια με οδηγό τη ζήτηση που αναμένεται να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Η τιμή πετρελαίου τύπου Brent ανέβηκε 1,6% στα 74 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019.

Οι τιμές πετρελαίου είχαν καταρρεύσει τον περυσινό Απρίλιο καθώς κορυφώνονταν τα lockdowns για να περιοριστεί η πανδημία COVID-19, με το ακατέργαστο πετρέλαιο ΗΠΑ να πέφτει κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία. Σήμερα οι traders δεν αποκλείουν μια επιστροφή των τιμών στα 100 δολ. το βαρέλι μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της Vitol σε συνέδριο των Financial Times, οι τιμές θα κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80 δολ. το βαρέλι για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς καθώς το καρτέλ του OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+) θα διατηρήσουν την πειθαρχία από την πλευρά της προσφοράς, ακόμη και αν οι εξαγωγές από το Ιράν ξαναρχίσουν σε περίπτωση συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα.

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής της Τrafigura, οι τιμές πετρελαίου έχουν αρκετές πιθανότητές να φθάσουν τα 100 δολ. το βαρέλι καθώς τα αποθέματα μειώνονται ήδη πριν η παγκόσμια ζήτηση κορυφωθεί.

Οι πετρελαιοπαραγωγοί του OPEC+ τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν σταδιακά τους περιορισμούς στην παραγωγή. Η πολιτική του OPEC+ να διατηρεί την επιφυλακτικότητα του όσον αφορά στην προσφορά, άσχετα με το αν είναι πραγματικά προσεκτικό η αν προσπαθεί να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω, ήταν ο κύριος οδηγός πίσω από την άνοδο του Brent στα 74 δολ. το βαρέλι, εκτιμούν οι αναλυτές της Rystad Energy.

«Η ιρανική παραγωγή είναι πιθανό να επιστρέψει γύρω στο Σεπτέμβριο με Νοέμβριο και το καρτέλ του OPEC θέλει να διαχειριστεί την κατάσταση ώστε αυτό να συμβεί ομαλά και υποστηρικτικά για τις τιμές», δήλωσε ο επικεφαλής της Vitol στο συνέδριο.

Στελέχη της Glencore προβλέπουν τη ζήτηση πετρελαίου να επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα στο τρίτο η τέταρτο τρίμηνο του 2022 ενώ ο επικεφαλής της Mercuria εκτιμά οτι η ζήτηση θα φθάσει τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως προς το τέλος της φετινής χρονιάς, δηλαδή πολύ κοντά στα προ-πανδημμίας επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη: Πετρέλαιο στον δρόμο για τα 100 δολάρια