Πετρελαϊκό ράλι στη Wall Street

Πετρελαϊκό ράλι στη Wall Street

Ισχυρά κέρδη που διευρύνονται καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, συνεχίζοντας το χθεσινό ράλι που τους οδήγησε σε υψηλά τριών μηνών, με ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο. Η άνοδος του πετρελαίου κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι και σε υψηλό επτά μηνών, που πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση για μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου, οδήγησε υψηλότερα τις τιμές ενέργειας.  

Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,7% ή 15,7 μονάδες στις 2.093,30 μονάδες, με τον ενεργειακό του κλάδο να καταγράφει κέρδη άνω του 1%. 

Ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει κέρδη 160 μονάδων ή 0,9% στις 17.874,72 μονάδες, με τις μετοχές της JP Morgan Chase & Co να ενισχύονται κατά 1,7% και της Goldman Sachs Group Inc. κατά 2,4%.

Παράλληλα, ο Nasdaq Composite σημειώνει άνοδο 0,76% ή 37 μονάδων στις 4.902,34 μονάδες.

Το συμβόλαιο του αργού WTI παραδόσεως Ιουλίου ενισχύεται 1,36% στα 49,31 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με το Brent να κερδίζει 1,75% στα 49,51 δολάρια στο ICE του Λονδίνου.

Η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) ανακοίνωσε πως τα αποθέματα για την εβδομάδα έως τις 20 Μαΐου μειώθηκαν κατά 4,2 εκατ. βαρέλια στα συνολικά 537,1 εκατ.. Τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 2 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα συρρικνώθηκαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια. 

Εχθές, το American Petroleum Institute (API) ανακοίνωσε πως τα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 5,1 εκατ. βαρέλια. 

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε το Μάρτιο στα 57,5 εκατ. δολάρια από τα 57,1 εκατ. δολάρια. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,9%, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,4%. 

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι μετοχές της Hewlett Packard ενισχύονται 7%, έπειτα από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα προχωρήσει σε μια ακόμη απόσχιση δραστηριοτήτων, των υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα συγχωνευτούν με την Computer Sciences Corp.

Η Microsoft Corp. καταγράφει κέρδη 1,45%, μετά την ανακοίνωση ότι θα απολύσει 1.850 εργαζομένους από το τμήμα των smartphones.

Αντίθετα, η Alibaba Group Holding υποχωρεί 6,4%, έπειτα από την ανακοίνωση ότι της διενεργείται έλεγχος από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν κέρδη για δεύτερη διαδοχική ημέρα, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας.