Περιορίζει τα κέρδη το πετρέλαιο

Περιορίζει τα κέρδη το πετρέλαιο

Περιορίζονται τα κέρδη που καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου καθώς η αρχική άνοδος της τάξης του 2% διαμορφώνεται πλέον περίπου στο 0,7% για το αμερικανικό αργό. Σε κάθε περίπτωση η ανησυχία που έχει ξεσπάσει μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζεται, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι στη διελκυστίνδα μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Στο μεταξύ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως σε περίπτωση νέων απρόοπτων εξελίξεων τα πράγματα θα χειροτερέψουν αρκετά, καθώς έχει ήδη χαθεί ένα μεγάλο «μαξιλαράκι» ασφαλείας αναφορικά με τα υπάρχοντα αποθέματα.

Σε αυτό το κλίμα το Brent ενισχύεται 1,45% στα 64,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI καταγράφει άνοδο 0,79% στα 58,59 δολάρια το βαρέλι.

«Η διαθέσιμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή προς το παρόν μετά τις επιθέσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για πρόσθετα αποθέματα», ανέφερε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στανουόβο.

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση της Energy Aspects, η οποία εκφράζει τις αμφιβολίες της για το αν η Σαουδική Αραβία θα είναι σε θέση να ξεπεράσει ακόμα ένα ισχυρό σοκ στην παραγωγή, σε περίπτωση που τους επόμενους δύο με δυόμιση μήνες συμβούν κι άλλα αναπάντεχα γεγονότα, κυρίως σε σχέση με το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, δήλωσε ότι πίσω από την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της, βρίσκεται το Ιράν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε ότι υπήρχαν πολλές επιλογές εκτός του πολέμου με το Ιράν και πρόσθεσε ότι διέταξε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών να «αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις» στην Τεχεράνη.

Παράλληλα, η εταιρεία αναλύσεων πετρελαίου Kayrros εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία έχασε περίπου 3,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μετά από απογραφή αργού πετρελαίου έπεσε σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια από τις 16 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τα επίπεδα προ-επίθεσης.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν βλέπει την ανάγκη απελευθέρωσης αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης, καθώς οι αγορές παρέχονται ικανοποιητικά.

Τέλος, κι ενώ κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, η απάντηση του Λευκού Οίκου την Τετάρτη σε στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας που έδειξαν ότι ενέπλεκε το Ιράν στις επιθέσεις, έδειξε μια πιο μετρήσιμη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της περιοχής, δήλωσε ο McCarthy στη CMC Markets.