Περιορισμένη αντίδραση του ευρώ

Περιορισμένη αντίδραση του ευρώ

Επιχείρηση ανάκαμψης πραγματοποιεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τις χθεσινές πιέσεις, βρίσκοντας ισχυρά στηρίγματα στο σημαντικό επίπεδο του 1,2050- 55. Παρόλα αυτά η ανάκαμψη είναι περιορισμένου εύρους και δεν έχει καταφέρει να επανέλθει άνω του 1,21 έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ δείχνει αδυναμία να ωφεληθεί από τη βελτίωση της εικόνας στις χρηματιστηριακές αγορές και την επαναφορά της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προάγγελος μελλοντικής κίνησης με αυξημένη την πιθανότητα να υποχωρήσει το επίπεδο στήριξης στο 1,2050 και να δούμε εκ νέου την ισοτιμία να πιέζεται.

Η τελευταία πίεση της ισοτιμίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο ως αδυναμία του ευρώ παρά ως διάθεση των επενδυτών για αγορές δολαρίων, καθώς η επαναφορά του θετικού κλίματος στις αγορές αποτρέπει τις σημαντικές αγορές δολαρίων ως νόμισμα καταφύγιο .

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με μια ομάδα δέκα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που του υπέβαλαν πρόταση τόνωσης της οικονομίας ύψους περίπου 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων - λιγότερο από το ένα τρίτο του σχεδίου του Λευκού Οίκου 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τη συνάντηση παραγωγική και θετική εξέλιξη.

Ένας άλλος λόγος για την βελτίωση του κλίματος είναι η ταχεία εκστρατεία εμβολιασμού της Αμερικής, η οποία έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες οδηγώντας σε μείωση των περιπτώσεων COVID-19 και ιδιαίτερα στις νοσηλείες. Εάν ο «κινητήρας» της Αμερικής επιστρέψει σε πλήρη ισχύ νωρίτερα, οι αγορές θα αρχίσουν να  προεξοφλούν  καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρωζώνης για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 ,που ενδέχεται επίσης να προσθέσουν πίεση στο ευρώ εάν απογοητεύσουν . Οι προβλέψεις δείχνουν μια μείωση  μετά την ταχεία ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου και υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι η Ευρωζώνη θα εισέρθει σε περιβάλλον διπλής ύφεσης.

Η ισοτιμία EUR/USD έχει δημιουργήσει μια ήπια καθοδική δυναμική στο γράφημα των τεσσάρων ωρών και διαπραγματεύεται κάτω από τους απλούς κινητούς μέσους όρους των 50, 100 και 200 ημερών  - όλα σημάδια ‘’bearish ‘’ (αδυναμίας).

Η κρίσιμη υποστήριξη παραμένει  στο 1,2050 το οποίο είναι τριπλό τοπικό χαμηλό - και το χαμηλότερο επίπεδο του 2021. Η απώλεια του θα έστελνε το ζεύγος νομισμάτων σε νέα χαμηλά επίπεδα διμήνου, με επόμενα τα  1,20, τα 1,1960 και τα 1,1930.

Κάποια αντίσταση είναι στο ημερήσιο υψηλό του 1,2090, ακολουθούμενο από το 1,2140, που είναι η σύγκλιση των κινητών μέσων όρων 50 και 100 ημερών . Ενώ στη συνέχεια υψηλότερα είναι το 1,2155  και το 1,2190  τα επόμενα επίπεδα αντίστασης.