Περιόρισε τις απώλειες στο κλείσιμο η Wall Street

Περιόρισε τις απώλειες στο κλείσιμο η Wall Street

Συνεδρίαση πιέσεων ήταν η πρώτη της εβδομάδας στην αμερικανική αγορά, με τους τρεις βασικούς δείκτες πάντως να βελτιώνουν την εικόνα τους την τελευταία ώρα των συναλλαγών, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διέγραψε πλήρως τις απώλειες του τερματίζοντας σε θετικό έδαφος.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης που είχε βρεθεί να χάνει πάνω και από 600 μονάδες τελικά ολοκλήρωσε με πτώση 1,37% ή 325 μονάδων στις 23.393 μονάδες. Παρόμοια πορεία ακολούθησε και ο διευρυμένος S&P 500 που έκλεισε στις 2.761 μονάδες με απώλειες 1%, ενώ την καλύτερη επίδοση της ημέρα κατέγραψε ο Nasdaq κλείνοντας στις 8.192 μονάδες και άνοδο σχεδόν 0,5%, με «αντεπίθεση» κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street είχε ολοκληρώσει την προηγούμενη Πέμπτη με μία από τις καλύτερες εβδομαδιαίες επιδόσεις της, καθώς ο Dow κατέγραψε ράλι 12,7% και ο S&P 500 άλμα 12,1%, το μεγαλύτερό του από το 1974. Η αισιοδοξία στην αμερικανική αγορά είχε βασιστεί κυρίως στη βελτίωση που δείχνει η κατάσταση με τον κορονοϊό στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με το νέο γιγαντιαίο πακέτο στήριξης της οικονομίας που παρουσίασε η Fed.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, με τους νεκρούς του Covid-19 να ξεπερνούν σήμερα τους 10.000 μόνο στην Νέα Υόρκη. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, ωστόσο, Άντριου Κουόμο, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «τα χειρότερα πέρασαν, εάν συνεχίσουμε να είμαστε έξυπνοι και να τηρούμε τα μέτρα απομόνωσης» σπεύδοντας, βέβαια, να τονίσει ότι «εάν κάνουμε κάτι ανόητο, θα δείτε τα νούμερα αυτά να καταγράφουν άνοδο από αύριο κιόλας».

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, εντός της εβδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου αμερικανικών κολοσσών μεταξύ των οποίων οι Johnson & Johnson, JPMorgan Chase και Bank of America. Συγεκριμένα, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εστιάσει κυρίως στις προβλέψεις που θα δώσουν οι επιχειρήσεις για τους δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν.

Τέλος, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, η Ρωσία και άλλες χώρες (OPEC+), συμφώνησαν χτες, Κυριακή, να μειώσουν την παραγωγή του μαύρου χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ που φτάνουν το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ώστε να στηρίξουν την τιμή του εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού. Συγκεκριμένα η παγκόσμια ζήτηση έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, κάθως πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας, με την απόφαση του ΟΠΕΚ να εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου.