Περαιτέρω αποδυνάμωση του πετρελαίου προβλέπει η Goldman Sachs

Περαιτέρω αποδυνάμωση του πετρελαίου προβλέπει η Goldman Sachs

Περαιτέρω αποδυνάμωση του πετρελαίου μετά την απόφαση του OPEC στην τελευταία του συνεδρίαση να διατηρήσει την παραγωγή στα ίδια επίπεδα, προβλέπει η Goldman Sachs στις εκτιμήσεις της.

Σύμφωνα με το cnbc, η τράπεζα επενδύσεων διατηρεί την πρόβλεψη των 20 δολαρίων ανά βαρέλι. Αν οι τιμές υποχωρήσουν περαιτέρω, οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής τους ώστε να αποφύγουν τυχόν απώλειες.

Η Goldman Sachs σημειώνει πως υπάρχει “πολύς δρόμος ακόμα” για να εξισορροπηθεί η κατάσταση, καθώς η παραγωγή πετρελαίου είναι “πολύ μεγάλη” για να προχωρήσει άμεσα στην αναγκαία μείωση.

Ο OPEC μπορεί επίσης να "κινηθεί επιθετικά" προς το ανώτερο όριο των εκτιμήσεων της Goldman Sachs για 32 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς το Ιράν θα επανεκκινήσει την παραγωγή πετρελαίου μετά την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ τους προσεχείς μήνες.

Τα περιθώρια αποθήκευσης πετρελαίου διατρέχουν τον κίνδυνο να “χτυπήσουν κόκκινο” μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί πάνω από 50% τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της αύξησης της παραγωγής και της πτώση της ζήτησης.

"Παρά τις δημοσιονομικές προκλήσεις που δημιουργούν τώρα οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η εναλλακτική της μείωσης της παραγωγής μειώνει μακροπρόθεσμα τα έσοδα", αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

"Η μετά-OPEC μείωση της τιμής του πετρελαίου επιταχύνθηκε καθώς η διαφωνία ανάμεσα στα μέλη έγινε πιο εμφανής και η έλλειψη συντονισμένης ανταπόκρισης πιο σίγουρη", σημειώνει η Goldman Sachs.

Οι αναλυτές της Societe Generale εκτιμούν από την πλευρά τους πως η τιμή του brent θα επανέλθει στα 60 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων στο δεύτερο μισό του έτους.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε χθες κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου ότι η τιμή των 50 δολαρίων το βαρέλι που συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2016 είναι πολύ αισιόδοξη και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προσαρμογές.

"Υπολογίσαμε στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους τα 50 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτή φαίνεται πολύ αισιόδοξη αποτίμηση σήμερα. Ήδη βρίσκεται στα 38 δολάρια", τόνισε.