Πέντε μεγάλοι κινεζικοί όμιλοι αποσύρονται από τη Wall Street

Πέντε μεγάλοι κινεζικοί όμιλοι αποσύρονται από τη Wall Street

Πέντε μεγάλες κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα πως αποσύρονται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σε μια περίοδο που οι εταιρείες του Πεκίνου βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών.

Η Sinopec και η PetroChina -δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο - ανέφεραν σήμερα με χωριστές ανακοινώσεις τους πως «αποσύρονται εθελουσίως» από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο οποίο είναι εισηγμένες.

Η Aluminium Corporation of China, επίσης γνωστή ως Chalco, καθώς και η China Life Insurance και η θυγατρική Sinopec με έδρα τη Σαγκάη, ανακοίνωσαν παρόμοιες κινήσεις την Παρασκευή.

Τα σχέδια διαγραφής έρχονται καθώς οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον αυξάνονται λόγω της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, την περασμένη εβδομάδα στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της.

Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2020 από το αμερικανικό Κογκρέσο υποχρεώνει κάθε εταιρεία που είναι εισηγμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρεί στην επικύρωση των λογαριασμών της από γραφείο πιστοποιημένο από τον ανεξάρτητο λογιστικό οργανισμό PCAOB.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να διαγραφούν από το 2024.

Όλες οι εταιρίες δικαιολογούν αυτή την απόφαση επικαλούμενες τα κόστη που απαιτούνται για να συνεχίσουν να είναι εισηγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την επιβάρυνση που αντιπροσωπεύει ο σεβασμός των υποχρεώσεων όσον αφορά τους ελέγχους.

Οι πέντε όμιλοι περιλαμβάνονται σε ένα κατάλογο επιχειρήσεων που έχουν προειδοποιηθεί να συμμορφωθούν με λογιστικές υποχρέωσεις τις οποίες έχει θέσει η αμερικανική αρχή κεφαλαιαγοράς (SEC) και απειλούνταν συνεπώς με αποβολή από το Χρηματιστήριο στις ΗΠΑ.