Πέντε εταιρίες κατά του Covid-19 και οι μετοχές τους που είναι της μόδας και κοντράρουν τα cryptos…

Πέντε εταιρίες κατά του Covid-19 και οι μετοχές τους που είναι της μόδας και κοντράρουν τα cryptos…

Την Παρασκευή στις αγορές ο πανικός ήταν μεγαλύτερος από ότι στην Αθήνα. Φυσικά η Wall Street είναι μία υπερμοχλευμένη αγορά, με χαρακτηριστικά προχωρημένου ράλι και με έντονα φαινόμενα λαϊκίστικου μετοχικού ακτιβισμού που θυμίζουν το έργο «Σοφοκλέους 1.999».

Σε κάθε περίπτωση όμως, την Παρασκευή η ημερήσια υπερβολή στη διόρθωση ήταν μεγάλη και πλήθος μετοχών τσάκισαν κάτω από το βάρος των πωλήσεων. Μέσα στο γενικό ορυμαγδό, μερικές μετοχές εταιριών ξεχώρισαν και βρέθηκαν σε έντονη ανοδική κίνηση. Για κάποιες από αυτές η κίνηση συνεχίστηκε και τη Δευτέρα και άλλες ενώ ξεκίνησαν ανοδικά, περιόρισαν τα κέρδη τους ή διόρθωσαν ελαφρά, όπως η Pfizer.

Το βέβαιο είναι ότι αυτό το τελευταίο διήμερο μία κατηγορία μετοχών ξεχώρισε: Οι μετοχές των εταιριών στους κλάδους της βιοτεχνολογίας και του φαρμάκου. Τη Δευτέρα και μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας στάθηκαν μαζί τους, αλλά το διήμερο δείχνει έναν άλλο νικητή.

Στις ΗΠΑ, η βιοτεχνολογία είναι εξίσου δυναμικός κλάδος με την πληροφορική και τη ψηφιακή τεχνολογία, αλλά εδώ προτιμάμε μόνο την τελευταία και ειδικώς τα crypto, ενώ χάνουμε τις εξελίξεις που έχουν δώσει μεγάλα κέρδη αλλού και μάλιστα με σημαντικές επιτυχίες, ενώ πρόκειται για μετοχές εταιριών που διαπραγματεύονται σε νόμισμα και δη δολάριο…

Στον κλάδο του φαρμάκου οι Johnson & Johnson και Pfizer εισηγμένες εταιρίες δεκαετιών, είναι κολοσσοί, είναι blue chips και είναι και οι δύο στα ιστορικά υψηλά τους, με κεφαλαιοποιήσεις εκατοντάδων δις δολαρίων. Αλλά δεν είναι ειδικευμένες εταιρίες βιοτεχνολογίας, που είναι σχετικά άγνωστες στην Ελλάδα.

Οι εταιρίες βιοτεχνολογίας είναι της μόδας στη Wall Street

Τέτοια περίπτωση είναι η BionTech στην ανακάλυψη της οποίας οφείλεται ως γνωστόν και το εμβόλιο της Pfizer. Η μετάλλαξη Όμικρον έδωσε ευκαιρία για νέα κέρδη στη BionTech.

Η μετοχή της απογειώθηκε την Παρασκευή αφήνοντας χάσμα ανοδικής νησίδας και συνέχισε ανοδικά τη Δευτέρα, αν και έχασε σχεδόν τα 2/3 των ημερήσιων κερδών. Καλύτερο κλείσιμο τον Αύγουστο στα 447 δολάρια, κεφαλαιοποίηση 87,4 δις δολάρια που μεγαλώνει και δωδεκάμηνο προσαρμοζόμενο πολλαπλασιαστή κερδών (trailing TTM) στο 11,47.

Adagio Therapeutics: Ο νικητής του διημέρου και με είδηση, καθώς ανακοίνωσε ότι η εργαστηριακή της έρευνα για το αντίσωμα ADG20, δείχνει ότι στις κλινικές δοκιμές είναι πολύ αποτελεσματικό εναντίον του ιού και μεταλλάξεών του και ότι κανένα στοιχείο της Όμικρον από αυτά που βρέθηκαν σε άλλες μεταλλάξεις, δεν γλίτωσε στη φάση των εργαστηριακών ερευνών της.

Η εταιρία ισχυρίζεται ότι το αντίσωμα μπορεί να δημιουργήσει εμβόλιο και θα είναι αποτελεσματικό για ένα χρόνο με μία δόση.

Η μετοχή μπήκε στο Nasdaq τον Αύγουστο, η εταιρία έχει κεφαλαιοποίηση 4,73 δις δολάρια και υψηλότερη τιμή σημείωσε στα 56 δολάρια τον Σεπτέμβριο. Με ερευνητικό προφίλ το στοίχημα είναι αν η εταιρία θα καταφέρει να δώσει ένα ισχυρό αντίσωμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πολλών μεταλλάξεων και έτσι θα έρθουν τα κέρδη κι όχι από την μέχρι τώρα δραστηριότητά της. Δεν είχε και πολλά να πει για κέρδη στο τρίμηνο και δεν υπάρχουν P/E και τέτοιες πολυτέλειες.

Η μετοχή από τα 18,73 που είχε βρεθεί έκλεισε την Παρασκευή στα 25,12 δολάρια. Τη Δευτέρα σημείωνε άνοδο 70% στα 43,72 δολάρια!

Η Vir Biotechnology είχε γράψει φέτος στις 27 Ιανουαρίου την υψηλότερη τιμή της στα 140 δολάρια. Εκείνη την ίδια μέρα είχε κλείσει στα 83 δολάρια. Ίσως αυτό από μόνο του να είναι αρκετό για προειδοποίηση, γιατί με τέτοιο volatility τι έχει να ζηλέψει από τα crypto; Απλόχερα οι συγκινήσεις…

Την περασμένη Τρίτη είχε βρεθεί στα 30,97 δολάρια. Την Παρασκευή έκλεισε στα 36 δολάρια και τη Δευτέρα βρέθηκε στα 43,50 δολάρια με σεμνή άνοδο 17%. Η εταιρία συνεργάζεται με τη GlaxoSmithCline, για τη δημιουργία του φαρμάκου sotrovimab κατά του Covid-19.

Η εταιρία ισχυρίζεται ότι η ενέσιμη θεραπεία έδειξε καλή αποτελεσματικότητα στην τρίτη φάση των δοκιμών κατά της μετάλλαξης Δέλτα.

Μετά την καθίζηση που υπέστη φέτος η κεφαλαιοποίηση είναι 5,53 δις δολάρια, ενώ κατά τα άλλα δεν υπάρχει P/E και τέτοιες πολυτέλειες. Ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα από αυτή την ομάδα, αλλά έχει στο πλάι της μία μεγάλη εταιρία.

Η ευρωπαία και το blue chip

Η Valneva είναι μία εταιρία που εισήχθη το Μάιο είναι ευρωπαϊκή και φαίνεται γιατί στις πτωτικές συνεδριάσεις ο όγκος συναλλαγών θυμίζει μικρομεσαία εταιρία του ΧΑ. Δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί, κινείται με ευρωπαϊκή χάρη. Η κεφαλαιοποίησή της είναι 3,53 δις δολάρια και η υψηλότερη τιμή της ήταν τα 67,30 δολάρια της Δευτέρας.

Η εταιρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα, συνεργασία με την IDT Biologika. Είναι μία εταιρεία ειδικών εμβολίων και θα συνεργαστεί με τη δεύτερη για την παραγωγή του αδρανοποιημένου υποψηφίου εμβολίου της κατά του COVID-19, VLA2001.

Αυτό έπεται ανακοίνωσης της περασμένης εβδομάδας, ότι υπέγραψε συμφωνία προκαταβολής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως και 60 εκατομμυρίων δόσεων VLA2001, σε διάστημα δύο ετών.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η IDT Biologika θα παράγει τη φαρμακευτική ουσία του VLA2001 στις εγκαταστάσεις Βιοασφάλειας Επιπέδου 3 στο Dessau-Roßlau της Γερμανίας, καθώς δεν επαρκεί το εργοστάσιο παραγωγής της Valneva στο Livingston της Σκωτίας.

Ο Thomas Lingelbach, Διευθύνων Σύμβουλος της Valneva, σχολίασε: «Η IDT είναι ένας καθιερωμένος συνεργάτης στο κατασκευαστικό δίκτυο της Valneva. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία για την παροχή του VLA2001. Αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι το αδρανοποιημένο εμβόλιο μας είναι διαθέσιμο για ταχεία ανάπτυξη, καθώς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το διαφοροποιημένο εμβόλιο μας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας».

Η Moderna είναι φυσικά γνωστή στη χώρα μας και το εμβόλιό της είναι τύπου RNA όπως αυτό των Pfizer και BionTech. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα γνωρίζει σε 2-6 εβδομάδες αν είναι αποτελεσματικό το εμβόλιό της κατά της Όμικρον, σχεδιάζει πάντως την ταχύτατη παραγωγή ειδικού εμβολίου, ενώ σκέπτεται να δημιουργήσει αναμνηστική δόση που θα είναι στοχευμένη στην Όμικρον.

Η κεφαλαιοποίησή της είναι 149 δις δολάρια, ο πολλαπλασιαστής κερδών (trailing TTM) είναι στο 22 και τη Δευτέρα σημείωνε άνοδο 11,60% στα 368 δολάρια. Κι εδώ υπάρχει χάσμα με ανοδική νησίδα από την Παρασκευή. Είχε κλείσει στα 273,39 δολάρια και άνοιξε την Παρασκευή στα 319,34 δολάρια.

Η εταιρία εισήχθη τον Οκτώβριο του 2018 κι έχει υψηλότερη τιμή στα 484,47 δολάρια από φέτος τον Αύγουστο.