Πενταήμερο πτωτικό σερί για τη Wall

Πενταήμερο πτωτικό σερί για τη Wall

Με απώλειες ολοκλήρωσαν και τη σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες της Wall Street, για πέμπτη διαδοχική ημέρα. Η ισχυρή πτώση των μετοχών του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και η πτώση των τιμών του πετρελαίου επιβάρυναν το κλίμα των αγορών.

Οι δείκτες προσπάθησαν να ανακάμψουν έπειτα από την εμφάνιση δηλώσεων του υπουργού Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ότι οι χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών είναι «έτοιμες να συνεργαστούν» σε μια μείωση της παραγωγής. Ωστόσο, δεδομένου ότι τέτοια σχόλια έχουν ξαναυπάρξει χωρίς τελικό αποτέλεσμα, δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τους δείκτες. 

Ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 22,84 μονάδων ή 1,2%, στις 1.828,02, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Απριλίου του 2014. Ο Dow Jones έχασε 255,10 μονάδες ή 1,6% στις 15.659,64 μονάδες, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τις 6 Φεβρουαρίου του 2014. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 16,76 μονάδες ή 0,4% στις 4.266,84, έχοντας σημειώσει για λίγο κέρδη. 

Το πετρέλαιο οδηγήθηκε σε χαμηλό σχεδόν 13 ετών, υποχωρώντας 4,5% ή 1,24 δολάρια στα 26,21 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η Wall Street Journal δημοσίευσε σήμερα αργά δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι το τρέχον επίπεδο των τιμών έχει ήδη αναγκάσει κάποιους παραγωγούς εκτός του OPEC τουλάχιστον να σταματήσουν τις αυξήσεις της παραγωγής. Τα νέα αυτά οδήγησαν το αργό πάνω από τα 27 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Αντίθετα, ο χρυσός ενισχύθηκε σε υψηλό ενός έτους, καθώς οι ισχυρές απώλειες στις παγκόσμιες αγορές το έκαναν πιο ελκυστικό. 

Η κατάθεση της προέδρου της Fed, Janet Yellen, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα, δεν φαίνεται να βελτίωσε το κλίμα των αγορών. 

Σήμερα, η επικεφαλής της Fed επαναλαμβάνοντας πολλά από όσα είπε χθες, υπερασπίστηκε την αύξηση των επιτοκίων του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν θέλει να αποκλείσει τα αρνητικά επιτόκια ως εργαλείο πολιτικής, λέγοντας πως η Fed τα «κοιτάει ξανά» προκειμένου να είναι προετοιμασμένη αν χρειαστεί να βοηθήσει την οικονομία.

Εχθές, η Janet Yellen αναγνώρισε ότι οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να πληγούν αν οι αναταραχές στις παγκόσμιες οικονομίες και αγορές διατηρηθούν και σηματοδότησε ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να αναβληθεί.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο αριθμός των ατόμων που έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας στις αρχές Φεβρουαρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 16.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 269.000 για τις επτά ημέρες από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου. 

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν το selloff της Πέμπτης μια ακόμα επανάληψη της αποστροφής κινδύνου από τους επενδυτές, που τροφοδοτείται από τους φόβους για την οικονομική ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο, και επικρατεί από τις αρχές του έτους.

«Πρόκειται για ένα κοκτέιλ σε παγκόσμιο επίπεδο που περιέχει τις ανησυχίες για τα αρνητικά επιτόκια μαζί με τους φόβους του τραπεζικού κλάδου και την πτώση των τιμών πετρελαίου που σηματοδοτούν αποπληθωρισμό», ανέφερε ο Michael Antonelli, της R.W Baird & Co.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η μετοχή της Boeing σημείωσε πτώση σχεδόν 7%, έπειτα από δημόσιευμα του Bloomberg πως διενεργούνται οικονομικοί έλεγχοι στην εταιρεία. 

Το Twitter έχασε 4,5%, μετά τα αποτελέσματα που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους των αναλυτών. 

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ισχυρές απώλειες κατέγραψε και ο κλάδος των τραπεζών.