7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πέμπτη συνεδρίαση διόρθωσης - Κέρδη 9,4% στο εξάμηνο

Πέμπτη συνεδρίαση διόρθωσης - Κέρδη 9,4% στο εξάμηνο

Το xρηματιστήριο συνέχισε σήμερα την πτωτική του κίνηση, επιβεβαιώνοντας τη σημαντικότητα του - χαμένου πλέον - επιπέδου των 900 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε αρνητικό έδαφος κλείνοντας στις 884,89 μονάδες με απώλειες 0,97% συμπληρώνοντας την πέμπτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση. Σε επίπεδο εξαμήνου ωστόσο έκλεισε στο +9,4% παρά το -1,1% του Ιουνίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η πτωτική κίνηση η οποία ήλθε ως συνέχιση της χθεσινής διάσπασης των στηρίξεων, συνοδεύτηκε μάλιστα από σημαντική αύξηση συναλλακτικής δραστηριότητας (79 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων πακέτων), τουλάχιστον σε σχέση με τις τελευταίες πολλές συνεδριάσεις.

Έτσι, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η πτωτικότητα γενικεύτηκε και κοιτάμε πλέον τις στηρίξεις πέριξ των 872 μονάδων. Η αντίσταση προς το παρόν οριοθετείται στις 900 μονάδες, και τυχόν προσέγγιση αυτών υπό προϋποθέσεις θα σημαίνει ευκαιρία επιπλέον ρευστοποιήσεων, τουλάχιστον αναφορικά με βραχυπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις.

Το επίπεδο που όλα μεταστρέφονται και σηματοδοτείται επαναφορά σε ανοδική τροχιά είναι η κατοχύρωση των 911 μονάδων. Επίσης, μοναδικό αντεπιχείρημα στον υπερβάλλοντα τζίρο είναι ότι ένα σημαντικό μέρος του συνόλου αφορούσε σε πακέτα.

Επιμέρους, δεν υπήρξαν υπερβολές στα πρόσημα, τουλάχιστον στις δεικτοβαρείς. Συνεχίζουμε να μην ανησυχούμε για τη μεσοπρόθεσμη πορεία, όμως η έλλειψη αγοραστικής διάθεσης δεν επέτρεψε κάποια ανθεκτικότητα.

Τη χειρότερη εικόνα από τον 25άρη είχε η μετοχή του ΟΤΕ. Έχοντας χάσει ήδη την επαφή της με το ανοδικό momentum, σήμερα συνέχισε κλείνοντας με απώλειες 2,41% στα 14.15 ευρώ, και σε συνδυασμό με τη στάθμισή του δημιούργησε περαιτέρω επιβάρυνση στο κλίμα.

Ο Τραπεζικός Δείκτης επιτάχυνε την πτώση στο ταμπλό, διότι οι Alpha, ETE και Eurobank απορρόφησαν μεγάλο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας, παρέα με τη μετοχή της Ελλάκτωρ που έφθασε τα 10,45 εκατ. λόγω των μεγάλων προσυμφωνημένων συναλλαγών στην τιμή 1,70 (10,32 εκατ. ευρώ).

Για τη συνέχεια, απαιτείται υπομονή. Είναι παράδοξο πως η πτωτική συνέχεια στο ελληνικό χρηματιστήριο έφερε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση απόκλιση με τις - θετικές - αγορές διεθνώς.

Αυτό μεταφράζεται διττά: είτε θα κινηθούμε επιθετικά για να κλείσουμε την ψαλίδα, ώστε να πάρουμε και false σήμα, είτε θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα εφόσον οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες αποφασίσουν να διορθώσουν.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.