Πέμπτη συνεχόμενη θετική εβδομάδα ​με κέρδη 6,5% για την αγορά της Αθήνας

Πέμπτη συνεχόμενη θετική εβδομάδα ​με κέρδη 6,5% για την αγορά της Αθήνας

Τέσσερις στις τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δεκέμβριο, και είκοσι στις είκοσι πέντε από την 2α Νοεμβρίου για τον Γ​ενικό Δείκτη, ο οποίος και σήμερα έκλεισε ​με ισχυρά κέρδη 2,36% στι​ς​ 784,95 μονάδες ​και ο FTSE 25​ ​αντίστοιχα​ με άνοδο​ 2,62% στις 1882,60 μονάδες.​ Στο 6,56% η εβδομαδιαία απόδοση, με την αγορά να έχει πάρει πίσω σχεδόν το 70% των απωλειών από τα φετινά υψηλά της.


Έτσι, σημειώθηκε η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με ​υπεραποδόσεις τόσο στο σύνολο των μετοχών βάσει του Δείκτη, όσο και σε επιμέρους τίτλους. Το τελευταίο έχει μάλλον μεγαλύτερη σημασία, αφενός διότι η προφανής -πλέον- διάχυση ρευστότητας επιβεβαιώνει την υγεία της τάσης, αφετέρου η εναλλαγή σε κλάδους ενισχύει την πεποίθηση ότι έχουμε μπροστά μας κάτι στιβαρό που μέλλει να αφήσει θετικό αποτύπωμα στην πολύπαθη εγχώρια οικονομία.

Τα παραπάνω επιρρωνύονται και από τους αυξημένους όγκους συναλλαγών το τελευταίο διάστημα, ενώ συγκεκριμένα και σήμερα, ​έγιναν συναλλαγές περίπου 9​7,5​ εκατ ευρώ. Αξιοσημείωτο, δε, είναι το γεγονός ότι μειώθηκε αρκετά το ποσοστό συμμετοχής του τραπεζικού κλάδου στον συνολικό τζίρο (30 από τα 96 εκατ. ευρώ), κάτι που παραδοσιακά δεν συνηθίζεται βάσει του χαρακτήρα της ​κεφαλαιαγοράς μας. Έτσι, οι πιθανότητες να συνεχίσει ο μεσοπρόθεσμος ανοδικός κύκλος είναι αρκετές, συνυπολογίζοντας βεβαίως το διεθνές κλίμα που ευνοεί μια τέτοια συνθήκη.

​Υπεραποδόσεις στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση​

​​Εντύπωση σήμερα προκάλεσε η υπεραπόδοση πληθώρας «μικρών» χαρτιών (​N​ewsphone +8,23%, Intralot +11,18%, Intracom +5,04%, Autohellas +7,18%, Κέκροπας 8,23%, Μυλωνάς +15,31%, Ιντεάλ +5,92% ), και μάλιστα με ικανοποιητικούς -για αυτά- όγκους συναλλαγών. Συνακόλουθα, ​οι​ υπόλοιπ​ες​ σημαντικές μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης (ΚΡΙ ΚΡΙ +1,91%,​ ​Epsilon +1,08%, Performance +2,08%, Infoquest -3,10%, Entersoft +2,51%) στέκονται αξιοπρεπέστατα στις κορυφές τους, με τα δύο τελευταία να μοιράζουν μάλιστα γενναιόδωρο κουπόνι ​επιβραβεύοντας διπλά τους μετόχους τους καθώς βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.  Άξια λόγου και η μετοχή της CAIROMEZZ (+13,5%) που διέσπασε τις τελευταίες αντιστάσεις της ανοίγοντας ο δρόμος για τα 0​,​14 ευρώ σε πρώτη φάση, ενώ ​δεν αποκλείεται να δούμε υπερβολές από τον συγκεκριμένο τίτλο λόγω του χαρακτήρα και της έντονης συσχέτισης με τις εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ενώ πολύ καλή η συμπεριφορά της ΕΚΤΕΡ (+0,56%) όπου φαίνεται ότι κάτι αλλάζει.

Κατά τα λοιπά, ο τραπεζικός ​κλάδος ​συνεχίζει ασταμάτητος (ΔΤΡ +5,56% στις 470,22 μονάδες)˙​με την Εθνική να κλέβει και σήμερα την παράσταση (+8,81% στα 1,9585 ευρώ)​ η μετοχή ​της Mytilineos (+3,04%​ στα ​11,54 ευρώ) συνεχίζει απτόητη ​σε νέα υψηλά, έχοντας μάλιστα πλέον προσπεράσει πανηγυρικά τα προ πανδημίας επίπεδα​, ​ο ΟΠΑΠ (+4,04%)​ ​καταγράφει πλέον υπερκέρδη καθώς η αγορά ​έσπευσε να αποτιμήσει την ειδησεογραφία περί φορολόγησης​, ενώ η ΕΧΑΕ (+7,2%) ​ενσωματώνει στην τιμή της την αύξηση του τζίρου, άρα και τη συνεπακόλουθη αύξηση της κερδοφορίας τ​ης, έχοντας πάντως ακόμα αρκετό δρόμο για να ​βρεθεί σε εύλογη αποτίμηση. 

​Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι σε τόσο σοβαρές ανοδικές τάσεις παρατηρούνται ​και ​απότομες διορθώσεις ​συνήθως ​με χαμηλότερους όγκους​. ​Ωστόσο​ με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά μας​, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες αυτές οι διορθώσεις να οδηγήσουν σε αντιστροφή τ​ου κλίματος και της ανοδικής τάσης, καθώς πάντα η αγορά ψάχνει επίπεδα συσσώρευσης να απορροφήσει την κίνηση, παρά ευκαιρία για μαζικές ρευστοποιήσεις που θα σήμαιναν πτωτική τάση.