Πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη στο Χ.Α.

Πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη στο Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με κέρδη 3,02% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 535,78 μονάδες πραγματοποιώντας την πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη με την προηγούμενη να ήταν τον Αύγουστο του 2014 όπου ο γενικός δείκτης είχε πραγματοποιήσει έξι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με το ελληνικό χρηματιστήριο να καταγράφει σήμερα τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης βρέθηκε με ισχυρά κέρδη τα οποία στη συνέχεια διευρύνθηκαν και με την συνεδρίαση να ολοκληρώνεται με σημαντικό τζίρο θα δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Κατά την σημερινή διαπραγμάτευση δεν υπήρξε έντονη μεταβλητότητα με τον όγκο στις τραπεζικές μετοχές να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση.

Ο τραπεζικός κλάδος σήμερα σημείωσε σημαντικά κέρδη 9,93% παρά τον περιορισμό των κερδών στο τέλος της συνεδρίασης συμβάλλοντας στην άνοδο του πανευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνει η μετοχή της ΕΥΡΩΒ 14,04%.

Στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επικράτησαν ανοδικές τάσης καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ενώ σημαντικά κέρδη 6,30% σημείωσε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Η μετοχή της ΕΧΑΕ ολοκλήρωσε με απώλειες 1,06% παρά τα σημαντικά κέρδη που κατέγραφε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιώντας στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης πακέτα 1,630,000 τεμαχίων.


Η έκθεση της Deloitte προβλέπει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non performing loan's) των τραπεζών στο 45% έως το τέλος του έτους ενώ αυτή της HSBC προβλέπει άνοδο έως και 224% στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Προφανώς οι εκθέσεις και των δύο γνωστών εταιρειών συγκλίνουν στο «βάθος» σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Συνεχίστηκε και σήμερα η πτώση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου όπου διαμορφώθηκε στο 10,237%.

Πέραν του rebalancing ουσιαστικά δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο θετικό νέο τόσο σε πολιτικό όσο κυρίως  σε οικονομικό επίπεδο. Η μείωση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καθώς και η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου ίσως να προεξοφλεί κάποια «ανταλλάγματα» των εταίρων μας σχετικά με την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Από τεχνικής πλευράς οι 545 μονάδες αποτελούν την επόμενη πρόκληση για τον γενικό δείκτη όπου τυχόν διάσπαση αυτών θα οδηγήσει στην επόμενη  ισχυρή αντίσταση των 551 μονάδων (στο εβδομαδιαίο γράφημα) αποδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα €0,214 με κέρδη 9,%, της ΑΛΦΑ στα €1,72 με κέρδη 9,55%, της ΠΕΙΡ στα €0,16 με κέρδη 6,672% και της ΕΥΡΩΒ στα €0,65 με κέρδη 14,04%.
Πάνω από τα €7 μετά από σχεδόν ένα μήνα έκλεισε η μετοχή της ΑΡΑΙΓ διατηρώντας το αγοραστικό της σήμα με την επόμενη αντίσταση να βρίσκεται στο επίπεδο των €7.2359, Η μετοχή ενισχύθηκε 4,24% και έκλεισε στα €7,13.


Διατηρήθηκαν καθ' όλη την συνεδρίαση τα κέρδη (εάν και περιορίστηκαν στο τέλος) για την μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡ η οποία συνεχίζει να διατηρεί το αγοραστικό της σήμα με την αντίσταση να βρίσκεται πλέον στα €1,2984. Η μετοχή έκλεισε στα €1,24 με κέρδη 5,98%.

Διευρύνθηκαν στο τέλος τα κέρδη για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ η οποία κι αυτή συνεχίζει να διατηρεί το αγοραστικό της σήμα με την αντίσταση να βρίσκεται στα €1,33978. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 6,30% και έκλεισε στα €1,35.

Αμετάβλητη παρέμεινε στη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της ΜΟΗ (παρά το αγοραστικό σήμα) αποδεικνύοντας για ακόμη μία συνεδρίαση την αδυναμία κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €9,4160. Η μετοχή ολοκλήρωσε αμετάβλητη στα €9,30.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ περιορίζοντας στο τέλος τα κέρδη που σημείωνε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και  η οποία διατηρεί το αγοραστικό της σήμα με την αντίσταση να βρίσκεται πλέον στα €2,1982. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 1,92% και έκλεισε στα €2,12.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €97,64 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €16,94 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν έκαναν σήμερα πράξη 72 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά 33 πτωτικά και 139 παρέμειναν αμετάβλητες.