7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Πέμπτη διαδοχική ημέρα κερδών για S&P και Νasdaq

Πέμπτη διαδοχική ημέρα κερδών για S&P και Νasdaq

Με οριακά κέρδη ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street που ήταν ωστόσο αρκετά να οδηγήσουν τον Dow Jones και τον Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά. 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στα ξένα πρακτορεία ώθηση έδωσε το δεκαετές ομόλογο που σκαρφάλωσε στο 1,347% πλησιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο του μήνα που ήταν στο 1,367%. 

Η ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών φαίνεται ότι υποχωρεί σχετικά με την πανδημία με πολλούς χρηματιστές, απευθυνόμενοι στους πελάτες τους να αναφέρουν ότι «αφήσαμε τα χειρότερα πίσω μας» με την πλήρη έγκριση του εμβολίου της Pfizer τη Δευτέρα να παίζει κομβικό ρόλο στην αισιοδοξία. 

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,11% ή 39 μονάδες και έκλεισε στις 35.405 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,15% ή 22 μονάδες στις 15.041 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 0,22% ή 9 μονάδες κλείνοντας στις 4.496 μονάδες. 

Τις τελευταίες ημέρες το κλίμα δείχνει να έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, υπό τις ενδείξεις ότι το νέο κύμα της πανδημίας που έφερε η μετάλλαξη Δέλτα στις ΗΠΑ ίσως έχει κορυφωθεί, έπειτα από τις αναταράξεις της προηγούμενης εβδομάδας όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της Fed να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα σύσφιξης της πολιτικής της.

Παράλληλα, χτεσινή έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Wells Fargo εκτιμά ότι οι δυνατοί ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα ωθήσουν τον δείκτη S&P 500 υψηλότερα κατά 8% από τα τωρινά του επίπεδα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, με τιμή στόχο τις 4.825 μονάδες.

Μια εκτίμηση που εφόσον επαληθευτεί θα σημάνει απόδοση +28% στο σύνολο του  2021 για τον διευρυμένο χρηματιστηριακό δέκτη της Wall Street.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τις επόμενες δύο ημέρες η προσοχή των επενδυτών θα εστιάσει στο πολυαναμενόμενο φέτος συνέδριο του Jackson Hole, το οποίο ξεκινά αύριο και αναμένεται αξιωματούχοι της Fed να παράσχουν περαιτέρω ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα του επικείμενου περιορισμού του ρυθμού αγορών ομολόγων της τράπεζας, το λεγόμενο tapering.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί δε με την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ, το βράδυ της Παρασκευής.