Πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών για τον Dow

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, 23:20
-A +A

Με μικρές μεταβολές και μικτές τάσεις ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street σε μια συνεδρίαση που στη μεγαλύτερη διάρκειά της κινούνταν σε αρνητικό έδαφος.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καθώς από την Παρασκευή ξέσπασε ακόμα ένα επεισόδιο αυτού που χαρακτηρίζουν οι αναλυτές ως «εμπορικό πόλεμο», μετά την εκατέρωθεν επιβολή δασμών στα προϊόντα των δύο χωρών.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 103,01 μονάδες ή 0,41% και έκλεισε στις 24.987 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,65 μονάδες ή 0,01% και ολοκλήρωσε στις 7.747 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 5,79 μονάδες ή 0,21% και έκλεισε στις 2.773 μονάδες.

Σημειώνεται πως ο βιομηχανικός δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε αρνητικό έδαφος για πέμπτη διαδοχική ημέρα.

Νέο επεισόδιο στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ξεκίνησε την Παρασκευή με την ανακοίνωση ενός πακέτου 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα. Μάλιστα αυτή τη φορά οι δασμοί έχουν στρατηγική στόχευση αφού αφορούν προϊόντα από τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, η οποία αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για την κινεζική οικονομία.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας, γνωστοποιώντας ότι θα επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες «ταυτόσημους» τελωνειακούς δασμούς, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε 659 αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο την Επιτροπή Δασμών του Κρατικού Συμβουλίου.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Tesla Inc κέρδισε 1,12% με τη συζήτηση γύρω από το μέγεθος της παραγωγής των ηλεκτρικών αμαξιών να συνεχίζεται και τον ισχυρό άνδρα της εταιρείας να εμφανίζεται αισιόδοξος έναντι των επικριτών του.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Valeant Pharmaceuticals International Inc έκανε βουτιά 4% καθώς ο εθνικός φορέας τροφίμων και φαρμάκων να μην εγκρίνει τη νέα λοσιόν κατά της ψωρίασης.

Νωρίτερα, καταγράφοντας απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συνεδριάσεις τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της για το προσφυγικό, ενώ οι επενδυτές αποτιμούν και την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν επιπλέον δασμούς στην Κίνα.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα