Πτώση άνω του 1% για το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση Τραμπ

Πτώση άνω του 1% για το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση Τραμπ

Σε πτώση βρίσκονται την Τετάρτη οι τιμές του αργού πετρελαίου, καθώς οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, εκλαμβάνονται από τις αγορές ως πιθανή εκτόνωση του «πολεμικού» κλίματος των τελευταίων ημερών, μετά και τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με ανάρτησή του στο Twitter έκανε γνωστό πως έδωσε εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις προς το κράτος της Μέσης Ανατολής, «παγώνοντας» προς το παρόν την σκληρή ρητορική του προς το Ιράν, καθώς μόλις την επομένη των επιθέσεων είχε δηλώσει πως τα «αμερικανικά όπλα είναι έτοιμα προς χρήση».

Πλέον, οι τιμές του αργού φαίνεται πως επιστρέφουν στα προ της επίθεσης επίπεδα, με την τιμή του Brent να κυμαίνεται πλέον στα 63,76 δολάρια το βαρέλι, με το συμβόλαιο να παρουσιάζει πτώση της τάξης του 1,22%. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η τιμή του αμερικανικού West Texas Intermediate, με την τιμή ανά βαρέλι να διαμορφώνεται στα 58,18 δολάρια, με πτώση 1,16%.

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά τα πλήγματα με drones και πυραύλους στις εγκαταστάσεις της Aramco, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, η τελευταία ανακοίνωσε πως η παραγωγή του «μαύρου χρυσού» θα μειωθεί κατά το ήμισυ, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου και προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Στην αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, τέλος, συνέδραμε και η ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας του Βασιλείου την Τρίτη, ο οποίος έκανε γνωστό πως η παραγωγή πετρελαίου θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα - IEA: Τα αποθέματα των μελών μας επαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα