Παύση στο sell-off των αγορών

Παύση στο sell-off των αγορών

Μερική παύση κάνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με θετικά πρόσημα, έπειτα από ένα τριήμερο sell-off που επιδεινώθηκε από το χθεσινό χαμηλό - ρεκόρ του γουάν που οδήγησε τις ΗΠΑ να κατηγορήσουν την Κίνα για χειραγώγηση νομίσματος, σε μια ταχεία κλιμάκωση του εμπορικού τους πολέμου. 

Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, με ανακοίνωσή του, κατηγόρησαν το Πεκίνο για χειραγώγηση νομίσματος, μια ημέρα έπειτα από την αποδυνάμωση του γουάν πέρα από τα 7 δολάρια. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο χαρακτηρισμός είναι περισσότερο συμβολικός, χωρίς να περιέχει πραγματικές ή σοβαρές συνέπειες, ωστόσο σηματοδοτεί μια ακόμη κλιμάκωση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, έπειτα από την ανακοίνωση του Ντ. Τραμπ ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων την περασμένη Πέμπτη. 

Στα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,2%. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,5% στις 11.713 μονάδες, ο γαλλικός CAC καταγράφει άνοδο 0,65% στις 5.275 και ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,202% στις 7.224.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,25%, ο ισπανικός IBEX 35 κινείται οριακά στο +0,08%, ενώ o πορτογαλικός ενισχύεται 0,13. 

Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν στον ρυθμό της Wall σημειώνοντας ισχυρές απώλειες, με τον ιαπωνικό Nikkei να κλείνει στο -0,65% στις 20.579 μονάδες. Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε 1.56%, ενώ ο Hang Seng 0,67%. Ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 1,51%, ενώ ο S&P/ASX 200 2,4%. 

Πολλοί από τους ασιατικούς δείκτες ανέκαμψαν λίγο μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, που όρισε την ισοτιμία αναφοράς στο 6,9683

Εχθές, η εβδομάδα για τη Wall Street ξεκίνησε με... τον χειρότερο δυνατό τρόπο, σε μια συνεδρίαση που οι τρεις βασικοί δείκτες πραγματοποίησαν «ελεύθερη πτώση», ενώ και οι ευρωαγορές σημείωσαν «βουτιά», με τον Stoxx 600 να χάνει 2,31%. 

Στα μακροοικονομικά νέα της Ευρώπης, τα στοιχεία για τον βιομηχανικό κλάδο της Γερμανίας προσέφεραν μια ανακούφιση, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,5% τον Ιούνιο, παραμένοντας ωστόσο μειωμένες κατά 3,6% σε ετήσια βάση.

AP Photo/Richard Drew