Παύση πωλήσεων και αντίδραση στο Χ.Α. πάνω από τις 640 μονάδες

Παύση πωλήσεων και αντίδραση στο Χ.Α. πάνω από τις 640 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την αντίδραση που «χρωστούσε» από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις κάνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια προσπάθεια να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους, που ήρθε μέσα από ένα 6ήμερο πτωτικό σερί, εν μέσω μειωμένων συναλλαγών και δυσκολίας απορρόφησης ακόμη και της μικρής προσφοράς.

Το Χ.Α. μετά την πρόσφατη δυνατή – αλλά βραχύβια – αντίδραση, έχει συμπληρώσει έξι διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό περί το 3,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 10%.

Η αγορά έτσι κι αλλιώς χρωστά αντίδραση, ενώ, παρά το πτωτικό σερί, δεν έχουν… ακυρωθεί τα κεκτημένα από το πρόσφατο ραλάκι, που «ξεκόλλησε» το Γενικό Δείκτη από τη ζώνη των 600 μονάδων.

Η κίνηση από τις 600 στις 660 μονάδες έγινε ταχύτατα, ενώ κατόπιν υπήρξε αποφόρτιση. Μένει να δούμε αν θα βρεθούν δυνάμεις για να οδηγήσουν εκ νέου το Γενικό Δείκτη προς τη ζώνη των 650 – 660 μονάδων, ώστε το Χ.Α. να διεκδικήσει ένα καλύτερο κλείσιμο έτους, συγκριτικά με τα δεδομένα που υπήρχαν στη λήξη του 11μήνου.

Κυρίαρχο πρόβλημα της αγοράς στις δύο πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας είναι η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια σταμάτησαν τις κινήσεις τους, περιμένοντας ουσιαστικούς καταλύτες.

Χθες, ο «καθαρός» τζίρος (δηλαδή χωρίς τα πακέτα) ήταν μόλις 25 εκατ. ευρώ ενώ τη Δευτέρα η αντίστοιχη επίδοση ήταν μόλις 22,60 εκατ. ευρώ! Είναι σαφές λοιπόν ότι το… κρέμασμα της αγοράς αυτό το διήμερο οφείλεται στην αδυναμία να απορροφηθεί η έστω και ελάχιστη προσφορά που βγαίνει.

Σήμερα, η αγορά αντιδρά, σε μια προσπάθεια επανάκτησης της ζώνης των 640 – 645 μονάδων, όμως το αν θα κρατηθεί έως τέλους η ανοδική κίνηση, εξαρτάται από την πορεία συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 643 μονάδες με άνοδο 1,27%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ. Η εικόνα του Large Cap είναι καλή ενώ θετικά κινούνται και οι τραπεζικές μετοχές.

Πιο αναλυτικά, η Εθνική ενισχύεται 3,73%, η Alpha Bank άνω του 2%, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι Eurobank και Πειραιώς. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, σημαντική αντίδραση 3,20% καταγράφει η ΔΕΗ, άνω του 2% κερδίζει ο ΟΠΑΠ και ο Σαράντης, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται οι Coca Cola HBC, OTE, Μυτιληναίος, Τιτάν, Jumbo, Viohalco, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ.

Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά – αν και κάποιες με μικρούς όγκους - κινούνται μετοχές όπως Cenergy Holdings, MIG, Intralot, Intracom Holdings, Intracom Κατασκευές, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, J&P Άβαξ και Ικτίνος, ενώ υποχωρούν οι Ελλάκτωρ, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως ElvalHalcor, Quality & Reliability, ΙΑΣΩ, Quest Συμμετοχών και CNL Capital, ενώ υποχωρούν τίτλοι όπως Μοτοδυναμική, ΕΚΤΕΡ, Reds και Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι υπέρ των long, καθώς 45 μετοχές ενισχύονται έναντι 17 που υποχωρούν.