«Πάτησε» τις 800 μονάδες σε κλείσιμο το Χρηματιστήριο Αθηνών

«Πάτησε» τις 800 μονάδες σε κλείσιμο το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η ανακατάληψη των 800 μονάδων είναι ένα πρώτο θετικό στίγμα με συμβολικό χαρακτήρα, ότι η συσσώρευση των προηγούμενων συνεδριάσεων απέδωσε καρπούς και έδωσε την ευκαιρία σε φρέσκο χρήμα να εισρεύσει στην αγορά. Ωστόσο τεχνικά, η ζώνη ενδιαφέροντος για να έχουμε μια ευκρινέστερη εικόνα ως προς την κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη διαμορφώνεται μεταξύ 804 μονάδων (ενδοσυνεδριακά υψηλά της 9ης Δεκεμβρίου και 787 μονάδων. Διάσπαση του ενός ή του άλλου επιπέδου από την προσεχή εβδομάδα θα θα δώσει κατεύθυνση είτε για συνέχιση της ανοδικής κίνησης, είτε για μεγαλύτερη διόρθωση εφόσον αποδειχθεί ότι βλέπουμε στα τρέχοντα επίπεδα κάποια τοπική κορύφωση.

Η πλειονότητα των τίτλων εμφάνισε άνοδο (μόνο μια στις 3 μετοχές ήταν πτωτική), παρόλο που η μικρή κεφαλαιοποίηση ήταν αυτή που έδωσε το στίγμα, καθώς είτε πολλά μικρά και μικρομεσαία σε κεφαλαιοποίηση χαρτιά σημείωσαν νέα υψηλά κίνησης (λ.χ. ΡΕΒΟΙΛ , ΕΛΑΣΤΡΟΝ +4,07% στα 1,28 ευρώ, Μουζάκης +2,21% στα 0,37 ευρώ, Βιοσώλ +4,73% στα 0,288 ευρώ) είτε κάποια συνέχισαν να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά (Πλαστικά Θράκης 3,56% στα 3,78 ευρώ, Entersoft -0,93% στα 2,14 ευρώ, Performance +6.13% στα 8,65 ευρώ, Profile +2,21% στα 4,615 ευρώ, Byte 2,29% στα 1,34 ευρώ, Epsilon Net +1,56% στα 3,9 ευρώ, Infoquest +2% στα 10,20 ευρώ).

Η μεγάλη κεφαλαιοποίηση με τον αντίστοιχο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 (+1,26%) κινείται σε σχετικά στενό εύρος διακύμανσης 1884-1915. Με εξαίρεση τη μετοχή της ΔΕΗ (+4,39%) που κατέγραψε σήμερα και νέα υψηλά έτους, οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι παρέμειναν πέριξ των επιπέδων τους, χωρίς μάλιστα να σημειώνεται και κάποια υπερβολή σε όγκους συναλλαγών, ενώ στον αντίποδα η μετοχή του ΟΤΕ (+1,02%) που υποαπέδωσε της αγοράς αυτήν την εβδομάδα.

Αξιοσημείωτες και οι συναλλαγές στη μετοχή της Ελλάκτωρ (+2,8%) με τα προσυμφωνημένα πακέτα συνολικής αξίας 2,148 εκατ. ευρώ στην τιμή 1,70 ευρώ, και μάλιστα με premium 0,05 ευρώ. Παροιμοίως και για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής (+1,09%), όπου έγιναν προσυμφωνημένες πράξεις 600 χιλ. μετοχών στα 12,30 ευρώ, συνολικής αξίας 7,38 εκατ. ευρώ. Ακόμα, εντυπωσίασε η συνέχιση της Lamda (+3,60%) που σημείωσε την έβδομη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, και μάλιστα με υψηλές αποδόσεις. Τέλος, παραμένουμε με το βλέμμα στο ΚΡΙ ΚΡΙ (+3,10%) , που αφενός κατέγραψε οριακά νέα υψηλά έτους, αφετέρου παραμένει ο στόχος των 7.5 ευρώ.

Τα παραπάνω συνιστούν μια εικόνα ξεκάθαρης απορρόφησης των υπεραποδόεων του Νοεμβρίου. Δεν πρόκειται για μια εβδομάδα που προσθέτει πολλά νέα δεδομένα, πλην της εξαιρετικής συμπεριφοράς της αγοράς σε τόσο υψηλά επίπεδα, απόρροια της άρνησης να ρευστοποιηθούν σημαντικές θέσεις ή έστω την απορρόφηση τέτοιων ρευστοποιήσεων.

Παράλληλα, τα μακροοικονομικά δεδομένα προδιαθέτουν για μεσοπρόθεσμη συνέχιση, καθώς και τα πακέτα στήριξης παραμένουν ενεργά, και τα επιτόκια δεν φαίνεται να προσδοκόνται υψηλότερα, ενώ και από την αγορά εμπορευμάτων τα νέα είναι υπέρ της συνέχισης θετικών αποδόσεων, τόσο στο σύνολο των χρηματαγορών όσο βεβαίως και στην εγχώρια.

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από τη λήξη της σειράς των ΣΜΕ Δεκεμβρίου (και την παράλληλη δημοπρασία στα υψηλά της ημέρας), κάτι που παραδοσιακά εμφανίζεται και αναμενόταν. Πλέον, για τη συνέχεια, οποιαδήποτε αξιοπρόσεκτη διόρθωση συνιστά ευκαιρία για να επανέλθει το ενδιαφέρον στην αγορά επιλεγμένων μετοχών.