Πάρτι στο Χρηματιστήριο με μπροστάρη τις τραπεζικές μετοχές

Πάρτι στο Χρηματιστήριο με μπροστάρη τις τραπεζικές μετοχές

Του Θανάση Παπαδή

Εκρηκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να λειτουργούν ως ελατήριο και να φτάνουν να κερδίζουν ενδοσυνεδριακά 10%. Θετικό το κλίμα και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μετά τις κινήσεις αποφασιστικότητας των κυβερνήσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που τονίζουν ότι έχουν τα εργαλεία να αναχαιτίσουν την ύφεση στην περίπτωση που αυτή τους χτυπήσει την πόρτα.

Ο Αύγουστος για το ελληνικό Χρηματιστήριο μέχρι τώρα είναι ένας ιδιαίτερα κακός μήνας. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, ο γενικός δείκτης είχε χάσει 12%, ενώ οι απώλειες για τις τράπεζες ήταν υπερδιπλάσιες, ξεπέρασαν το 25%. Κατά συνέπεια η χθεσινή αντίδραση δεν εξέπληξε κανέναν, δεδομένου ότι είχαν δημιουργηθεί ευκαιρίες οι οποίες και δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από τους επενδυτές.

Η πορεία του ΧΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή των διεθνών αγορών και ως εκ τούτου οι διαφοροποιήσεις θα είναι οριακές, όπως για παράδειγμα σήμερα. Το ΧΑ προσδέθηκε στο καλό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια και πέρασε με μεγάλη ευκολία εκ νέου τις 800 μονάδες, κλείνοντας τελικά στις 828,30 μονάδες, έχοντας άνοδο 4,58%. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 4,28%, στις 2.032,49 μονάδες, ενώ κέρδη 5,06% είχε ο Mid Cap κλείνοντας στις 1.327,28 μονάδες.

Οι τράπεζες που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την αγορά παρουσίασαν κέρδη 8,79%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με άνοδο 9,92%, ακολούθησε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με κέρδη 8,89%, η Eurobank με 8,69%, και η Alpha Bank με 8,13%.

Από τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές ξεχώρισαν η μετοχή της ΔΕΗ με άνοδο 4,79%, των Ελληνικών Πετρελαίων με 5,18%, της Motor Oil με 3,92%, της Jumbo με 6,68%, του ΟΠΑΠ με 3,28% και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 6,97%. Μικρότερα τα κέρδη για ΟΤΕ με 1,01% και της Coca Cola με 1,22%.