Παροξυσμός με το Bitcoin – Τώρα το «βλέπουν» πάνω από τα $100.000

Παροξυσμός με το Bitcoin – Τώρα το «βλέπουν» πάνω από τα $100.000

Την ώρα που το Bitcoin αρχίζει να γίνεται αποδεκτό από το «σύστημα» και όλο και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές ενδιαφέρονται για το νέο αυτό επενδυτικό «προϊόν», ο «πόλεμος» μεταξύ όσων πιστεύουν ότι είναι μία φούσκα και εκείνων που εκτιμούν ότι θα αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα συνεχίζεται. 

Το ράλι του Bitcoin μπορεί να επιταχυνθεί τον επόμενο χρόνο καθώς το κρυπτονόμισμα συνεχίζει να κερδίζει μεγαλύτερη αποδοχή. Αυτό εκτιμά ο Dave Chapman, ο οποίος νωρίτερα μέσα στο έτος είχε προβλέψει ότι το ψηφιακό νόμισμα θα ξεπερνούσε τα 10.000 δολάρια το 2017.

«Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν το έβλεπα εξαψήφιο», δήλωσε ο Chapman επικεφαλής της εταιρείας Octagon Stratwegy η οποία ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα, προβλέποντας ότι το Bitcoin θα φτάσει το επίπεδο των 100.000 δολαρίων έως το τέλος του 2018.

«Είχα πει τον περασμένο Αύγουστο, όταν το Bitcoin βρισκόταν στα 4.000 δολάρια ότι θα το βλέπαμε σε πενταψήφιο νούμερο έως το τέλος του έτους», πρόσθεσε στην εκπομπή Squawk Box. «Νομίζω ότι πολλοί πίστευαν ότι είμαι τρελός, πολλοί με κορόιδευαν, όμως δεν πειράζει», συμπλήρωσε.

Χθες ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των futures του Bitcoin από το Cboe, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το λανσάρισμα του συμβολαίου από το CME. Οι κινήσεις αυτές από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια παραγώγων στον κόσμο δείχνουν ότι γίνονται σημαντικά βήματα για την «νομιμοποίηση» των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με αναλυτές.

«Η τιμή για μένα είναι πιθανώς το λιγότερο ενδιαφέρον στοιχείο του Bitcoin. Μου αρέσουν περισσότερο οι εφαρμογές και ακόμη περισσότερο το τι σημαίνει για ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο χρηματοοικονομικό σύστημα», είπε ο Chapman.

Προσοχή όμως! Δεν είναι λίγοι αυτοί που προειδοποιούν ότι το Bitcoin είναι μία πολύ μεγάλη φούσκα που θα σκάσει... με υπέροχο τρόπο και θα προκαλέσει εκκωφαντικό θόρυβο. Από τον Steven Roach του Yale, μέχρι τον Jamie Dimon της JPMorgan, πολλοί συγκρίνουν τον θόρυβο γύρω από το Bitcoin με τη μανία του 1630 για τις ολλανδικές τουλίπες. 

Όμως ο Chapman επιμένει: «Πιστεύω ότι το Bitcoin μεγαλώνει», απαντάει σε όσους αντιτίθενται στην άνοδο του κρυτπονομίσματος, όπως πολλοί ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι που εκφράζουν ιδιαίτερα συντηρητικές απόψεις και δεν βλέπουν τη δυναμική του.