Πάνω, κάτω τα πάντα και το δολάριο - Το πρωί αβεβαιότητα, το μεσημέρι φουλ ρίσκο... 

Πάνω, κάτω τα πάντα και το δολάριο - Το πρωί αβεβαιότητα, το μεσημέρι φουλ ρίσκο... 
APImages

Ανοδικά ξεκίνησε την ημέρα το δολάριο, με τα νομίσματα που είναι πιο ευαίσθητα στους κινδύνους να εξασθενούν, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι πολύ αμφίρροπα, υποδηλώνοντας μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι άλλων νομισμάτων, αυξήθηκε 0,6% στις 94.115. Είχε υποχωρήσει 0,9% την Τρίτη, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τα τέλη Μαρτίου, καθώς οι επενδυτές είχαν στοιχηματίσει σε μια σαφή νίκη για τον υποψήφιο των Δημοκρατών Μπάιντεν.

Επιπλέον, η ισοτιμία EUR/USD μειώθηκε 0,6% στα 1,1638, το GBP/USD μειώθηκε 1% στα 1,2928, το USD/JPY αυξήθηκε 0,4% στα 104,91, ενώ το πιο ευαίσθητο AUD/USD μειώθηκε 1,3% στα 0,7065.

Ο νυν Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την Φλόριντα, την Αϊόβα και το Οχάιο, κρίσιμες πολιτείες μάχης, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσδοκίες για μια καθαρή νίκη για τον Μπάιντεν.

Βασικές πολιτείες όμως, όπως το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, εξακολουθούν να μετρούν επιστολικές ψήφους, και οι επενδυτές ετοιμάζονται για την πιθανότητα τα αποτελέσματα των εκλογών να μην καταστούν σαφή την Τετάρτη, με τις αγορές να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο αμφισβητούμενων εκλογών.

Μια νίκη για τον Μπάιντεν αναμενόταν να οδηγήσει σε ένα μεγάλο πακέτο στήριξης της οικονομίας, ενώ θεωρήθηκε επίσης ότι ήταν λιγότερο αδιάλλακτος σε εμπορικά ζητήματα με την Κίνα και άλλους εμπορικούς εταίρους σε σύγκριση με το Τραμπ. Από την άλλη η πιθανότητα μιας νέας φορολογικής πραγματικότητας υπό την Προεδρία του, οδήγησε τις αγορές χαμηλότερα, πλην του Nasdaq και το δολάριο υψηλότερα, με τους επενδυτές να ψάχνουν ασφάλεια σε assets αποτιμημένα σε δολάριο. 

Η ισοτιμία USD/CNY αυξήθηκε 0,6% στα 6,7188, με το γουάν να πέφτει παρά την άνοδο του PMI του τομέα των υπηρεσιών της Κίνας για έκτο συνεχόμενο μήνα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνέχισε να ανακάμπτει έντονα από το χτύπημα του κορονοϊού.

Όλα αυτά μέχρι περίπου τις 10:30 το πρωί Ελλάδος, όπου το δολάριο άρχισε να χάνει έδαφος, αφού οι επενδυτές βλέποντας τις εξελίξεις σχετικά με την πλειοψηφία μιας Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας από την μια και την πιθανή αδυναμία των επιστολικών ψήφων να αλλάξουν άρδην τα αποτελέσματα σε πολιτείες όπου ο Τραμπ είναι μπροστά, αναθεώρησαν την άποψή τους σχετικά με την φυγή προς την ασφάλεια, αποζητώντας εκ νέου ρίσκο, με την ισοτιμία του δολαρίου να αποδυναμώνεται σε σχέση με το ευρώ στα επίπεδα του 1,17 μέχρι τις 13:30.

Αντίστοιχες κινήσεις παρατηρήθηκαν και για τα υπόλοιπα ζευγάρια με το δολάριο μέχρι τις 13:30. 

*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.