Πάνω από τις 900 μονάδες ξανά το Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 900 μονάδες ξανά το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Έχοντας «καθαρίσει» με το κλείσιμο παραγώγων της Παρασκευής που έφερε αναταράξεις αλλά και με το rebalancing με αφορμή τις αλλαγές στάθμισης στους διεθνείς δείκτες FTSE και EuroStox, η αγορά σήμερα είναι απελευθερωμένη τεχνικά και ψυχολογικά, οπότε ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται πάνω από τις 900 μονάδες με χαρακτηριστική ευκολία.

Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής έλαβε χώρα (εν πολλοίς) απρόσμενο… άδειασμα στο φινάλε όπου μετά τις 17:00 υπερδιπλασιάστηκε ο τζίρος λόγω rebalancing με αφορμή τις αλλαγές στάθμισης στους διεθνείς δείκτες FTSE και EuroStox, ενώ είχαμε και την είσοδο της Lamda Development στον Eurostoxx Emerging Markets.

Έτσι, λοιπόν, στις τέσσερις – με τη σημερινή – συνεδριάσεις που απομένουν έως το τέλος του έτους, θα κριθεί η «μάχη» των εντυπώσεων μεταξύ short και long για το κλείσιμο μιας εκπληκτικής χρηματιστηριακής χρονιάς.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει στις 906 μονάδες – επίπεδα που είναι νέα υψηλά 5ετίας - καταγράφοντας άνοδο 1,57%, ενώ η αξία συναλλαγών σε (αναμενόμενα) μέτριο τέμπο διαμορφώνεται στα 39 εκατ. ευρώ, όμως τα 16 εκατ. είναι πακέτα. Πέρασε μεγάλο πακέτο 2.070.000 μετοχών της ΓΕΚ Τέρνα στα 7,02 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 14,53 εκατ. ευρώ στις 12:48 μ.μ.

Θυμίζουμε πως σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 97.014.940 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Lamda Development, ονομαστικής αξίας 0,30 η καθεμία, που προέκυψαν από τη μεγάλη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας «χτύπησε» το… καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης, σε ειδική τελετή που διοργάνωσε το Χ.Α. με αφορμή το μεγάλο αυτό γεγονός και την 4η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της ελληνικής αγοράς. Η μετοχή της Lamda ξεχωρίζει και σήμερα έχοντας κέρδη 4,14% με τιμή στα 8,30 ευρώ, έχοντας ισχυρό όγκο 435.208 τεμαχίων, ενώ την περασμένη εβδομάδα κέρδισε άνω του 10%.

Η εικόνα της αγοράς είναι καλή, κάτι που πρωτίστως οφείλεται στην απουσία πωλητών οπότε οι αγοραστές με λίγα σχετικά κεφάλαια διαμορφώνουν το κλίμα. Στον FTSE 25 η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων κινείται θετικά, ενώ μετά το αρχικά διστακτικό ξεκίνημα, έχουν βελτιώσει την εικόνα τους και οι τράπεζες.

Κέρδη άνω του 2% έχουν μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Aegean Airlines (έφτασε στα 8,40 ευρώ με υψηλό 52 εβδομάδων στα 8,73 ευρώ) και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% κερδίζουν οι Coca Cola HBC, OTE, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Ελλάκτωρ και Fourlis.

Στον Mid Cap, η εικόνα είναι επίσης εξαιρετική, με τους long να έχουν ξεκάθαρα τα ηνία. Κέρδη κοντά στο 6% έχει η Quest Συμμετοχών, άνω του 4% κερδίζει η Τεχνική Ολυμπιακή, άνω του 3% η Ικτίνος, ενώ άνοδο πλέον του 2% έχουν μετοχές όπως Attica Bank, Cenergy Holdings, Intralot, Κρι Κρι και Κέκροπας.

Θυμίζουμε πως από σήμερα η μετοχή της ΕΥΔΑΠ επιστρέφει στη Μεγάλη Κατηγορία του Χ.Α. ήτοι στο δείκτη FTSE 25, παίρνοντας τη θέση της Cenergy Holdings που πλέον θα διαπραγματεύεται στον Mid Cap.

Επιλαχούσες για τον FTSE 25 μετοχές είναι οι Autohellas, ΟΛΘ, Quest Συμμετοχών, Attica Bank και Cenergy Holdings, ενώ στο δείκτη του μεσαίου χώρου Mid Cap εισάγονται οι Autohellas, ΟΛΘ και Cenergy Holdings με παράλληλη διαγραφή των MLS, Παπουτσάνης και AS Company.

Διεθνώς οι αγορές ολοκληρώνουν το έτος είτε σε ιστορικά υψηλά, είτε πλησίον αυτών, με το 2019 να είναι μια από τις καλύτερες χρηματιστηριακές χρονιές του 10ετούς bull market. Θυμίζουμε πως και οι τρεις δείκτες της Wall Street βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, με τον Dow Jones να «βλέπει» πλέον και τις 28.500 μονάδες!

Πάντως, στο φινάλε του έτους οι ρυθμοί εύλογα έχουν πέσει, με τους ασιατικούς δείκtες σήμερα να κλείνουν με απολύτως οριακές μεταβολές (Hang Seng +0,13%, Nikkei 25 +0,02% και Asia Dow +0,01%), ενώ εξαιρετικά μικρές είναι οι διακυμάνσεις και των ευρωπαϊκών δεικτών.