Παγκόσμιοι κραδασμοί από τον ιό - Διήμερο «βύθισμα» 11% στο ΧΑ

Παγκόσμιοι κραδασμοί από τον ιό - Διήμερο «βύθισμα» 11% στο ΧΑ

Με δείκτες – οδηγούς του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος όπως ο Dow Jones να βυθίζονται σε άνευ προηγουμένου βαθμό σ' ό,τι αφορά την ταχύτητα της πτώσης, και ευρωπαϊκές αγορές - «κολώνες» όπως ο DAX της Φρανκφούρτης να υποχωρούν 3% και 4% καθημερινά, εύλογα γίνεται αντιληπτό ότι είμαστε σε ιστορικά συστημικούς κραδασμούς στα χρηματιστήρια, κάτι που επηρεάζει και το ελληνικό.

Η έξαρση του κορονοϊού διεθνώς και σχεδόν η ακύρωση κάθε οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές χώρες, με το πλήγμα στις αερομεταφορές και τον τουρισμό να είναι ήδη τεράστιο, φέρνει γενικευμένο ξεπούλημα σ' όλα τα χρηματιστήριο, που βλέπουν «γύρισμα» σε ύφεση, εν μέσω φόβων για πανδημία...

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο που αποτελεί μια ρηχή, περιφερειακή αγορά βρέθηκε στο καναβάτσο, καθώς οι συστημικές και άκριτες πωλήσεις πήραν χαρακτήρα ντόμινο, με την αρνητική ψυχολογία και τον πανικό να κυριαρχούν, οδηγώντας τους επενδυτές σε τακτικές «σκοτώματος» των θέσεών τους.

Δείκτες και μετοχές εξαϋλώθηκαν ταχύτατα σε σ’ ένα άνευ προηγουμένου άδειασμα που πλήττει το σύνολο της αγοράς, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ποιοτικούς διαχωρισμούς, κάτι που επιβεβαιώνει ότι οι πωλήσεις είναι συστημικές και έχουν να κάνουν με την ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και ευρύτερα.

Ο κορονοϊός «χτύπησε» έντονα αυτή την εβδομάδα την Ελλάδα η οποία παρ' ότι δεν έχει τα προβλήματα άλλων χωρών, εντούτοις τώρα βιώνει την ανησυχία και όλες τις διαδικασίες που απαιτούν οι καιροί. Παράλληλα, οι δυσμενείς εξελίξεις που διαμορφώνονται στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ηλεκτρίζουν περαιτέρω το κλίμα, καθώς η ένταση είναι στο «κόκκινο».

Η αγορά είναι ιδιαιτέρως ανήσυχη απ' όλα όσα διαδραματίζονται, καθώς η ατμόσφαιρα «πυροδοτείται» περαιτέρω, από το φόβο κάποιου θερμού επεισοδίου ίσως και προϊόν προβοκάτσιας. Εντός αυτού του «κοκτέιλ» αρνητικών εξελίξεων, εύλογα τα ρίσκα μειώνονται, οι επενδυτές προχωρούν σε περιφρούρηση της ρευστότητάς τους, προβαίνοντας σε πωλήσεις, είτε σε μετοχές, είτε σε άλλα assets.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, η αγορά προεξοφλεί δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού σε πλήθος κλάδων, ενώ η εικόνα των τραπεζών αυτή την εβδομάδα, μαρτυρά ότι τίθενται εν αμφιβόλω πολλά από τα σχέδια που θεωρούνταν σίγουρα έως πριν είκοσι ημέρες.

Παράλληλα θεσμικά στελέχη του τουριστικού κλάδου κάνουν λόγο για ορατό πλήγμα, το οποίο προς το παρόν επικεντρώνεται στα αστικά κέντα ήτοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με ακυρώσεις συνεδρίων και πάσης φύσεως άλλων event, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ευρύτερο πλήγμα σε ξενοδοχεία, εστίαση, μεταφορές κ.λπ.

Εξυπακούεται πως πλήγμα στη μεγάλη βιομηχανία της χώρας, θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα και στο σύνολο των οικονομικών επιδόσεων του κράτους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ευρύτερα για τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, αλλά και για τη λειτουργία της αγοράς μέσα στο έτος σε πολλά επίπεδα...

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι Πέμπτη και Παρασκευή, το Χ.Α. κατέγραψε πτώση 11,14% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με τον FTSE 25 να υποχωρεί σε ποσοστό 11%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε εκ νέου σε ποσοστό 19,40%! Έτσι, από την αρχή του 2020 ο Γ.Δ. υποχωρεί κατά 25,30%, ο FTSE 25 χάνει 24,36%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει τεράστιες απώλειες σε ποσοστό 42,83%.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα πανικού που εμφορείται από τις άκριτες και δίχως αύριο ρευστοποιήσεις, δεν έχουν καμιά αξία και ακυρώνονται εντελώς τεχνικά και άλλα δεδομένα για δείκτες και μετοχές. Εξυπακούεται ότι η αγορά είναι σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, όμως είναι τέτοιοι οι κραδασμοί που ακυρώνουν ταχύτατα κάθε προσπάθεια τεχνικής ή άλλης αντίδρασης, όπως έγινε με το +6,38% της περασμένης Τρίτης, το οποίο «κάηκε» πάραυτα.

Σήμερα Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 684,75 μονάδες με απώλειες 5,96% κλείνοντας για πολλοστή φορά στο χαμηλό ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 123,9 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 44,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στον FTSE 25 διακινήθηκαν 116,7 εκατ. ευρώ!

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.738,29 μονάδες με πτώση 6,22% με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εξαϋλώθηκε σε ποσοστό 12,46% με κλείσιμο στις 506,02 μονάδες, επίπεδο που είναι νέο χαμηλό έτους (Φεβρουάριος 2019). Η Alpha Bank εξαϋλώθηκε σε ποσοστό 14,92%, η ΔΕΗ έχασε 14,23%, Eurobank -13,13%, Εθνική -10,56%, ΓΕΚ Τέρνα -10,09%, Motor Oil -8,23%, Πειραιώς -7,28% κ.ο.κ.

Στον Mid Cap πτώση άνω του 10% είχε η Profile, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι Ολυμπιακή Τεχνική, Ικτίνος, Intracom Holdings, Cenergy Holdings, Κρι Κρι, Έλτον, Intrakat, AVAX και Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς μόλις 10 μετοχές είχαν άνοδο, έναντι 112 που είχαν πτώση, με τις 20 εξ αυτών να χάνουν άνω του 10%, 42 έχασαν άνω του 7%, ενώ δεκάδες ακόμη υποχώρησαν από 5% και άνω.