Ώθηση στη Wall δινουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Ώθηση στη Wall δινουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν επικεντρωθεί στα νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δείχνουν πως η κατάσταση της αγοράς εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις προσδοκίες πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου, καθώς μια από τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί είναι η συνεχόμενη βελτίωση της αγοράς εγασίας. Επίσης, το πετρέλαιο δέχεται πιέσεις μετά την απόφαση του OPEC να θέσει υψηλότερο όριο ημερήσιας παραγωγής για τα μέλη του, από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αυτή την ώρα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 305 μονάδες ( 1,76%) και βρίσκεται στις 17.789 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει κέρδη 88 μονάδων ( 0,82%) στις 5.124 μονάδες. Ο S&P κερδίζει 32 μονάδες στις 2.082 μονάδες.

Το υπουργείο Εργασίας στην τελευταία του έκθεση για την αγορά εργασίας πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed, ανακοίνωσε πως η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 211.000 θέσεις εργασίας ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το ποσοστό της ανεργίας σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία παρέμεινε αμετάβλητο στο 5%.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε ανοδικά στα στοιχεία του Οκτωβρίου και του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα οι νέες θέσεις εργασίας για τον Οκτώβριο ήταν 298.000 έναντι 271.000 και για το Σεπτέμβριο 145.000 έναντι 137.000.

Στην απόφαση να αυξήσει το όριο παραγωγής πετρελαίου με ανώτατο όριο 31,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, έλαβε ο OPEC μετά τη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη. Οι αναλυτές ανέμεναν πως αυτό το όριο θα είναι στα 30 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Το όριο αυτό θεωρείται συμβολικό καθώς τα μέλη του Οργανισμού το υπερβαίνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του OPEC η παραγωγή των μελών του το Σεπτέμβριο ήταν 31,57 δολάρια ανά ημέρα. Τα futures του αργού απώλεσαν τα πρωινά κέρδη τους μετά την απόφαση με το βαρέλι του αργού να πέφτει κάτω από τα 40 δολάρια.

Σε άλλα μακροοικονομικά στοιχεία, οι εξαγωγές των ΗΠΑ έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τρία χρόνια, ενώ το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,4% τον Οκτώβριο, δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου.

«Η οικονομία πλησιάζει στην ομαλότητα και μια αύξηση των επιτοκίων είναι απαραίτητη νωρίτερα παρά αργότερα». Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Fed της Philadelphia κ. Patrick Harker σε ομιλία του στα κεντρικά της Τράπεζας.  «Κατά τη γνώμη μου η αύξηση των επιτοκίων φέτος θα βοηθήσει να μειωθεί η αβεβαιότητα στη νομισματική πολιτική και να διατηρηθεί η οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης με τη σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε. Τέλος υποστήριξε ότι περαιτέρω καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων θα συντελούσε στο να χάσει η Fed την αξιοπιστία της και να δημιουργήσει αβεβαιότητα στην οικονομία.

Στα εταιρικά νέα η μετοχή της  Avon Products Inc. κερδίζει 10% αυτή την ώρα καθώς η WSJ μεταδίδει ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την εταιρεία Cerberus Capital Management LP για πώληση των δραστηριοτήτων της στη Βόρεια Αμερική.

Η μετοχή της Big Lots Inc. χάνει 3,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ενώ η μετοχή της KaloBios Pharmaceuticals κερδίζει 8% ύστερα από την ανακοίνωση πως συστάθηκε νέα ομάδα διοίκησης καθώς και ότι έχει βρει μια νέα θεραπεία για μια σπάνια ασθένεια.