Όταν ψάχνεις διαμάντια στη λάσπη

Όταν ψάχνεις διαμάντια στη λάσπη

Η αγορά ταλαιπωρήθηκε πολλά χρόνια με πολλούς τίτλους να είχαν «σβήσει» από εμπορευσιμότητα για μεγάλο διάστημα. Μέσα στην «λάσπη» εκτός από ξερά υπήρχαν και χλωρά με αποτέλεσμα να έχουν γράψει αποτιμήσεις πολύ κάτω από την πραγματική τους αξία για πολλά χρόνια. Θα μου πείτε οι επιχειρηματίες που αποφάσισαν να εισάγουν την εταιρία τους γιατί δεν ασχολήθηκαν μαζί της; Kάποιος θα απαντήσει ότι η δουλειά του επιχειρηματία είναι η καλή πορεία της επιχείρησης του και όχι η μετοχή. Η απάντηση είναι κάπου στη μέση.  Εκτός από την επιχείρηση, δουλειά του είναι και να προστατέψει τους μετόχους οι οποίοι επένδυσαν στην εταιρεία του, από τη στιγμή που η εταιρεία του έχει αξία. Πρέπει να κάνει ενέργειες που θα αναδείξουν την εταιρεία στο επενδυτικό κοινό, θα προσλάβει market maker για σχετική εμπορευσιμότητα κοκ.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που οι εισηγμένοι προτίμησαν να βγάλουν την εταιρία τους από το χρηματιστήριο με δημόσια πρόταση, ενώ υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις εξαγορών από τρίτους που ώθησαν τη μετοχή σε μεγάλη άνοδο.

Η αγορά έδωσε την ευκαιρία σε κυνηγούς καλών εταιριών να πάρουν θέση περιμένοντας η επένδυση τους να αποδώσει. Το πλήρωμα το χρόνου ήρθε σε αρκετές των περιπτώσεων και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη εποχή για την οικονομία. Η τελευταία περίπτωση του Τσουκαρίδη είναι χαρακτηριστική με την ανακοίνωση δημόσιας πρότασης στα 6,70 ευρώ, σε μία εταιρεία που η μετοχή της ταλαιπωρούταν για αρκετά χρόνια ανάμεσα στο 0,50 και το 1,50 ευρώ. Άλλωστε, αν αναλογιστεί κανείς πόσα λεφτά χάθηκαν τα τελευταία χρόνια από τους κυνηγούς αποδόσεων στις τράπεζες ξέροντας τα προβλήματα, θα συνειδητοποιήσει ότι ψάχνοντας διαμάντια ακόμα και χωρίς εμπορευσιμότητα η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν λίγοι και καλοί επενδυτές που ακολουθούν αυτοί την τακτική, κοιμώμενοι το βράδυ χωρίς να τους προβληματίζει η πτώση της αγοράς. Πολλές φορές το αναζητούν κιόλας, μιας και πολλοί κουρασμένοι επενδυτές πουλάνε τους τίτλους τους δίνοντας ευκαιρία για το μάζεμα τους.

Εν κατακλείδι υπάρχουν διαμάντια και μέσα στη λάσπη τα οποία θέλουν υπομονή και χρόνο, τα οποία και θα αποδώσουν όταν έρθει η ώρα τους. Όταν επενδύουμε σε τέτοιες εταιρίες οφείλουμε να κοιτάμε μακροπρόθεσμα και να έχουμε πολύ συγκεκριμένο ποσοστό στο χαρτοφυλάκιο μας έχοντας διασπορά, αν θέλουμε να κυνηγήσουμε αποδόσεις χωρίς να μας ενδιαφέρει ο χρόνος. Ειδικά εταιρείες που παράλληλα προσφέρουν μέρισμα για πολλά χρόνια δεν έχουν να ζηλέψουν μακροπρόθεσμα τίποτα σε αποδόσεις, χωρίς παρόλα αυτά να ξέρουμε τη χρονική περίοδο που θα πετύχουμε σημαντικές αποδόσεις και έξοδο από την επένδυση. Αρκεί να μελετάμε σωστά τις εταιρείες και να επιλέγουμε σωστά, μιας και τα διαμάντια μέσα στη λάσπη θέλουν δουλειά και υπομονή για να βρεθούν.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.