Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές παρά το «ναυάγιο» στο Eurogroup

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές παρά το «ναυάγιο» στο Eurogroup

Μικρές απώλειες κατέγραψαν την Τετάρτη οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης της οικονομίας από την πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο.

Πιο αναλυτικά, το Eurogroup παρά την μαραθώνια συνεδρίασή του από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για το πακέτο στήριξης του μισού τρισ. ευρώ, ενώ η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλες διακοπές και έντονες διαφωνίες, κυρίως μεταξύ της Ολλανδίας και της Ιταλίας.

Ωστόσο, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνέλθει μέσω τηλεδιάσκεψης εκ νέου το πρωί της Πέμπτης με στόχο να καμφθούν οι διαφωνίες και να δοθεί το πράσινο φως για τα μέτρα που θα ανακουφίσουν τις οικονομίες των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του νέου κορονοϊού, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ να επισημαίνει «πως η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή», ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο να αναφέρει πως «μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μία συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί».

Παράλληλα, από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ότι η Ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία Covid-19, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ την ίδια στιγμή Γερμανία, Ολλανδία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης εμφανίσθηκαν έτοιμες να υποστηρίξουν μέτρα ύψους μόλις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 326,67 μονάδες με οριακή αύξηση 0,02%.

Στην Γερμανία, ο δείκτης DAX έκλεισε στις 10.332 μονάδες με πτώση 0,23%, ενώ οριακή άνοδο 0,1% κατέγραψε ο δείκτης CAC στην Γαλλία που διαμορφώθηκε στις 4.442 μονάδες.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.677 μονάδες με πτώση 0,47, ενώ στην Ιταλία ο δείκτης FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 17.380 μονάδες με πτώση 0,18%.

Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 6.951,80 μονάδες, με πτώση 0,72%.