ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1995η
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Οριακές μεταβολές στην αγορά συναλλάγματος, σταθερά παραμένουν ευρώ και στερλίνα

Οριακές μεταβολές στην αγορά συναλλάγματος, σταθερά παραμένουν ευρώ και στερλίνα

Ελαφρώς ανοδικά κινείται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα απέναντι στο δολάριο στο άνοιγμα της ημέρας, λίγο υψηλότερα  από το επίπεδο του 1,2150 .

Η βρετανική στερλίνα απέναντι στο δολάριο διατηρείται σταθερή λίγο πάνω από το επίπεδο του 1,39 το οποίο έχει ήδη κατοχυρώσει από χθες .

Η αισιοδοξία από το μέτωπο της πανδημίας με την ταχύτερη ανοσοποίηση των πληθυσμών μέσω των προγραμμάτων εμβολιασμού, όπως και η αναμονή του μεγάλου σχεδίου τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, συνεχίζουν να ενισχύουν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνων στις αγορές.

Η κατάσταση της πανδημίας στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί, καθώς είχαμε νέα μείωση των κρουσμάτων στη Γερμανία και παράλληλα αύξηση των ρυθμών στην εκστρατεία εμβολιασμού της Γηραιάς Ηπείρου. Μετά από πολλά προβλήματα, οι παραδόσεις δόσεων από Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca έχουν ξαναρχίσει και ωθούν την ανοσοποίηση υψηλότερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να δείχνει σημάδια καθυστέρησης έναντι άλλων σημαντικών οικονομιών πάντως, αλλά η μείωση των λοιμώξεων και η αύξηση του προγράμματος εμβολιασμού είναι αισιόδοξο μήνυμα.

Ένας άλλος λόγος για την ήπια άνοδο του EUR/USD προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου οι Αμερικανοί επιστρέφουν στη δουλειά αφού γιόρτασαν  την Ημέρα των Προέδρων τη Δευτέρα και οι εργασίες για το σχέδιο τόνωσης πρόκειται να επιστρέψουν σε πλήρη προτεραιότητα. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να προωθήσει το πολυαναμενόμενο από τις αγορές πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας αξίας 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Πλέον θα έχει και την πλήρη προσοχή των γερουσιαστών, οι οποίοι προηγουμένως ήταν απασχολημένοι με τη δίκη του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα απέκλεισαν τις ανησυχίες για υπερθέρμανση και πληθωρισμό. Ωστόσο, οι αγορές έχουν αρχίσει να λαμβάνουν υπόψη τις αυξημένες προοπτικές ανάπτυξης και αύξησης των τιμών. Οι αποδόσεις στους τίτλους χρέους του αμερικανικού δημοσίου έχουν φτάσει σε ένα νέο υψηλό 11 μηνών πάνω από το 1,23%.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των αποδόσεων ήταν η κύρια αιτία που ενίσχυσε το δολάριο και συγκράτησε την άνοδο της ισοτιμίας οδηγώντας σε σημαντική διόρθωση από τα επίπεδα του 1,2350 έως το 1,1950.

Η τεχνική εικόνα της ισοτιμίας δεν έχει αλλάξει δραματικά και τα επίπεδα τα οποία έχουν προαναφερθεί τελευταία παραμένουν να έχουν το κύριο ενδιαφέρον.

Το EUR/USD αγωνίζεται να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στο γράφημα τεσσάρων ωρών, ενώ διαπραγματεύεται ήδη πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 100 ημερών. Παράλληλα ο δείκτης σχετικής αντοχής παραμένει κάτω από το επίπεδο των 70 μονάδων, άρα όχι ακόμα σε υπέρ-αγορασμένα σημεία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω άνοδο της ισοτιμίας.

Η κρίσιμη αντίσταση παραμένει στο 1,2150, η οποία ναι μεν έχει διασπαστεί προσωρινά, αλλά θα απαιτηθεί κλείσιμο της ισοτιμίας σε ημερησία βάση πάνω από το επίπεδο αυτό για να θεωρηθεί ότι το επίπεδο είναι κατοχυρωμένο. Πιο πάνω τα 1.2190 και 1.2225 είναι τα επόμενα επίπεδα αντίστασης.

Κάποια σχετικά ασθενής υποστήριξη βρίσκεται στο ημερήσιο χαμηλό των 1,2125, ακολουθούμενο από το 1,2080, ένα από τα χαμηλά της  προηγούμενης εβδομάδας, με πιο ισχυρή στήριξη σε συνέχεια το 1,2055.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.