Μεταβλητότητα στη Wall με πετρέλαιο και ενέργεια στο επίκεντρο

Μεταβλητότητα στη Wall με πετρέλαιο και ενέργεια στο επίκεντρο

Μικτά πρόσημα  για τους τρεις βασικούς δείκτες συνεχίζεται  η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street εν μέσω υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου. Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί για άλλη μια φορά η κατάσταση της κινέζικης οικονομίας μετά τα απογοητευτικά μάκρο.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 35 μονάδες (0,20%) κινούμενος στις 17.706 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq που σημειώνει κέρδη 21 μονάδων (0,29%) βρίσκεται στις 4.758 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 3 μονάδες (0,12%) και κινείται στις 2.060 μονάδες.

H μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Alberta του Καναδά έχει επηρεάσει την ημερήσια παραγωγή της χώρας κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια. που περίπου ισούται με το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής και σχεδόν με ολόκληρη την ποσότητα που εξάγεται στις ΗΠΑ. Όπως γίνεται αντιληπτό, η πιο καταστροφική πυρκαγιά που μπορεί αν θυμηθεί κανείς, έχει επηρεάσει σαφώς την παραγωγή και την πορεία των τιμών τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, «αλλαγή φρουράς» στο υπουργείο ενέργειας στη Σαουδική Αραβία μετά την αντικατάσταση του κ. Ali al-Naimi που κατείχε τη θέση από το 1995 από τον πρόεδρο της Saudi Aramco κ. Khalid al- Falih, ενδέχεται να συμβάλλει στην αλλαγή στρατηγικής της χώρας ως προς την παραγωγή πετρελαίου.

Νωρίτερα, τα «απογοητευτικά» στοιχεία που αφορούν στην κινέζικη οικονομία οδήγησαν τον κινεζικό Shanghai Composite σε απώλειες άνω του 2%, με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας να διαμορφώνονται στα $3,22 τρισ. εμφανίζοντας την πρώτη μείωση σε διάστημα δύο ετών.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό ισοζύγιο για τον μήνα Απρίλιο σημείωσε αύξηση στα $45,56 δισ. (εκτίμηση $40 δισ.) έναντι $29,86 δισ. Οι εξαγωγές για τον μήνα Απρίλιο σε ετήσια βάση σημείωσαν πτώση 1,8% (εκτίμηση -0,1%) έναντι αύξησης 11,5%, το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν για τον μήνα Απρίλιο σε ετήσια βάση πτώση 10,9% (εκτίμηση -5%) έναντι μείωσης 7,6% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Walt Disney Co. κερδίζει 0,51% μετά την πρεμιέρα της νέας ταινίας Captain America που σημείωσε εισπράξεις 181,8 εκατ. δολάρια την πρώτη ημέρας προβολής, φτάνοντας στην πέμπτη θέση στην ιστορία του αμερικάνικου «Box Office».

Στο μετωπο των αποτελεσμάτων, η μετοχή της Sotheby's κάνει βουτιά 4,99% μετά την ανακοίνωση ζημιών μεγαλύτερων των αναμενόμενων, ενώ η μετοχή της Tyson Foods Inc. κερδίζει 3,29% εν αναομή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο χρήσης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.