Οριακές μεταβολές στη Wall ενόψει αργίας

Οριακές μεταβολές στη Wall ενόψει αργίας

Οριακές μεταβολές για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street σε μια συνεδρίαση που οι επενδυτές έπρεπε να αξιολογήσουν τον "καταιγισμό"  από μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα και έδειξαν σημεία ανάκαμψης για την αμερικάνικη οικονομία. Το γεγονός αυτό, αναζωπύρωσε τις προσδοκίες ότι η Fed, θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 15 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως αύριο στις ΗΠΑ γιορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών και έτσι η Wall Street θα μείνει κλειστή λόγω αργίας αύριο αλλά και τη μισή ημέρα την Παρασκευή. Σύμφωνα με το CNBC, η εβδομάδα που γιορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι παραδοσιακά εβδομάδα κερδών για τη Wall, με τον S&P, έξι φορές στα δέκα χρόνια να καταγράφει κέρδη.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 1 μονάδα και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 17.813 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη 13 μονάδων ( 0,26%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 5.116 μονάδες και ο S&P 500 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 2.089 μονάδες.

O Dow Jones παρέμεινε σε θετικό έδαφος για το 2015 με τη μετοχή της Nike να σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη ( 1,22%). Ο S&P που παρέμεινε αμετάβλητος, σήμερα βρήκε στήριξη από τις μετοχές στον κλάδο της υγείας και της κατανάλωσης.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα εργασίας υποχώρησαν κατά 12.000 στις 260.000, την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως η αγορά εργασίας συνεχίζει να βαδίζει σταθερά προς την ανάκαμψη.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός όπως μετράται από τον δείκτη προσωπικής κατανάλωσης έφτασε στο 0,1% τον Οκτώβριο. Ο δείκτης τιμών προσωπικής κατανάλωσης θεωρείται σημαντικός για τη Fed που αυτό το διάστημα εξετάζει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2006. Ο δείκτης τιμών προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 0,2% τους τελευταίους 12 μήνες ενώ ο αντίστοιχος δείκτης που εξαιρεί την κατανάλωση τροφίμων και ενέργειας , έφτασε στο 1,3%, κάτω από το στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed.

Παράλληλα, οι παραγγελίες προϊόντων μακράς διάρκειας ανέκαμψαν τον Οκτώβριο και σημείωσαν την πρώτη αύξηση τους τελευταίους τρεις μήνες, της τάξεως του 3%. Οι παραγγελίες για τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός των αυτοκινήτων αυξήθηκαν, με την ενίσχυση από την αύξηση της ζήτησης για τα μεγάλα, εμπορικά αεροσκάφη.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της εταιρείας Deere & Co. έκανε άλμα στις προσυνεδριακές συναλλαγές κατά 5,3% καθώς παρουσίασε κέρδη και πωλήσεις πάνω από τις προσδοκίες και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 4,79%. Οι περικοπές του κόστους βοήθησαν να αντισταθμιστεί η πτώση της παγκόσμιας ζήτησης στα γεωργικά μηχανήματα.

Η μετοχή της Hewlett-Packard Co. Κέρδισε 3.14% μετά την ανακοίνωση χαμηλότερων πωλήσεων για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η μετοχή της Baxalta Inc. κέρδισε 0,31% μετά την ανακοίνωση ότι προετοιμάζει ανανεωμένη προσφορά για την απόκτηση της εταιρείας Shine.