Οριακές μεταβολές στη Wall Street

Οριακές μεταβολές στη Wall Street

Με εναλλαγές προσήμου συνεχίζεται η συνεδρίαση της νέας εβδομάδας για τη Wall Street μετά από την πρώτη εφιαλτική εβδομάδα του έτους που υπήρξε η χειρότερη στην ιστορία. Παρά την νέα πτώση στα χρηματιστήρια της Κίνας και στις τιμές του πετρελαίου, οι τρεις βασικοί δείκτες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κατέγραφαν οριακές μεταβολές στην προσπάθειά τους να αντισταθούν και να κρατηθούν σε θετικό έδαφος.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Russell Investments κ. Wouter Sturkenboom σε δηλώσεις του σε ξένα πρακτορεία ανέφερε πως μετά από το έντονο selloff, ενδεχομένως οι επενδυτές να οδηγηθούν σε μια περίοδο αγοράς μετοχών, τώρα που η αγορά πέφτει. Ωστόσο, ο ίδιος θα προτιμούσε αυτό το διάστημα, τις αγορές της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας.

Αυτή την ώρα, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 69 μονάδες ( 0,44%) και κινείται στις 16.417 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 2 μονάδων (0,05%) και βρίσκεται στις 4.644 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει μονάδες ( 0,15%) και κινείται στις 1.925 μονάδες.

Για τον S&P 500 o τομέας των υλικών καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες υπό το βάρος της πτώσης της τάξεως του 19% της μετοχής της εταιρείας Freeport-McMoRan. Παράλληλα, πτώση σημειώνουν και οι κλάδοι της Υγείας και της Ενέργειας. Για τον Dow Jones, η μετοχή της Apple κερδίζει 1,09 % μετά την ανακοίνωση πως η υπηρεσία Μουσικής της, ξεπέρασε τους 10 εκατ. συνδρομητές , ενώ παράλληλα η Mizuho αναβάθμισε το status της μετοχής της από "neutral" σε "buy".

Οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται σεπτωτική πορεία και κοντά σε χαμηλά δωδεκαετίας για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, με τις ανησυχίες των επενδυτών και τη μεταβλητότητα του κινεζικού χρηματιστηρίου να διατηρούνται έντονες.

Σήμερα, δεν υπάρχουν σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις, αλλά οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των προέδρων των Fed της Atlanta και του Dallas, ωστε να τις αξιολογήσουν για τις επόμενες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας ως προς τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται πως αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εταιρειών για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 γεγονός που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών και ενδεχομένως να επηρεάσει την πορεία των μετοχών τους στα αμερικανικά ταμπλό.

Σε αυτό το κλίμα, η μετοχή της Alcoa χάνει 0,84% καθώς αναμένεται πως τα οικονομικά αποτελεσματα που θα δημοσιοποιήσει σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίασης θα είναι τα χειρότερα από τις αρχές του 2014.

Οι J.P. Morgan Chase & Co. (-0,59%), Wells Fargo & Co. ( 0,66%) και η Citigroup Inc. (0,30%) θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους στο τέλος αυτής της εβδομάδας με τον χρηματοοικονομικό κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται να έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συμβολή στα κέρδη σε μια περίοδο που τα συνολικά κέρδη αναμένεται να μειωθούν κατά 5,3%.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Shire PLC κάνει βουτιά 10,19% παρά την ανακοίνωση ότι θα εξαγοράσει την Baxalta (-2,97%) για περίπου 32 δισ. δολάρια και θα γίνει η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως στην παραγωγή φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες, σύμφωνα με το Bloomberg.