Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην πανδημία και τις επιπτώσεις της

Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην πανδημία και τις επιπτώσεις της

Μικρά κέρδη κατέγραψαν την Παρασκευή οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς η επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού επανήλθε στο προσκήνιο, τερματίζοντας το ανοδικό ράλι εξαιτίας της αισιοδοξίας για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε οριακά κέρδη 0,01%, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στις 385,18 μονάδες, με την πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων να κλείνει με θετικά πρόσημα.

Σημειώνεται παράλληλα, πως σε εβδομαδιαία κλίμακα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατέγραψε κέρδη που άγγιξαν το 3,5%, μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, που δημιουργείται σε συνεργασία με την γερμανική φαρμακευτική εταιρεία BioNTech.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 0,18% και διαμορφώθηκε στις 13.076 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ολοκλήρωσε την εβδομάδα στις 5.380 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,38%.

Στον αντίποδα, απώλειες 0,36% σημείωσε ο δείκτης FTSE 100 στην Μεγάλη Βρετανία, υποχωρώντας στις 6.316 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 20.903 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,41%.

Τέλος, στην Ισπανία, ο IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 7.783 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,75%.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 12,6% εκτιμάται η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά το γ' τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, μετά τη συρρίκνωση ρεκόρ κατά 11,8% που είχε καταγράψει τo Προηγούμενο τρίμηνο. Η τελευταία μέτρηση της Eurostat είναι ελαφρώς καθοδικά αναθεωρημένη από την αρχική μέτρηση για ανάπτυξη 12,7% που είχε ανακοινώσει στα τέλη του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Eurostat, ενίσχυση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2020, με τον αριθμό των εργαζόμενων να αυξάνεται κατά 0,9% σε σχέση με το β' τρίμηνο.