Οριακές διακυμάνσεις στην Wall Street μετά το αδιέξοδο για το νέο πακέτο στήριξης

Οριακές διακυμάνσεις στην Wall Street μετά το αδιέξοδο για το νέο πακέτο στήριξης

Σχεδόν αμετάβλητοι παρέμειναν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας προκαλούν συνεχιζόμενη ανησυχία και επιφυλακτικότητα στους επενδυτές.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 27.889 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες 0,02%, ενώ παρόμοια εικόνα εμφάνισε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, που απέτυχε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση να πιάσει τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου, κλείνοντας στις 3.372 μονάδες, με πτώση 0,02%.

Τέλος, απώλειες 0,21% σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που διαμορφώθηκε στις 11.019 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, καθώς η αμερικανική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει από το σοκ της κρίσης του κορονοϊού. Ειδικότερα, αυξήθηκε κατά 3% σε προσαρμοσμένη βάση τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε παράλληλα την άνοδο του Ιουνίου σε 5,7%.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, ωστόσο ο ρυθμός της αύξησης δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 2,3%.

Επίσης, η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζόμενων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 ετών το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καθώς οι ώρες εργασίας σημείωσαν βουτιά εν μέσω της πανδημίας. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η παραγωγικότητα – που μετρά την ωριαία παραγωγή ανά εργαζόμενο – αυξήθηκε κατά 7,3% το προηγούμενο τρίμηνο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το β'  τρίμηνο του 2009.

Σημειώνεται, τέλος, πως οι ΗΠΑ κατέγραψαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλους τουλάχιστον 1.185 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, που βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών. Το ίδιο διάστημα, εντοπίστηκαν άλλα τουλάχιστον 53.276 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί θα φτάνει έτσι τα 5,27 εκατομμύρια.