Πτώση στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις για τη κινεζική οικονομία

Πτώση στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις για τη κινεζική οικονομία

Πτωτικά κινούνται οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να διασφαλίσουν τα κέρδη που αποκόμισαν κατά τις ανοδικές συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών, ενώ προβληματισμός επικρατεί μετά και την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων που δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας το γ΄τρίμηνο του 2019.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,67% και βρίσκεται στις 26.845,67 μονάδες.

Mείωση σημειώνει ο δείκτης S&P 500 με απώλειες 0,19% στις 2.992,19 μονάδες, ενώ πτώση 0,65% καταγράφει και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που βρίσκεται στις 8.103,33 μονάδες.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο τρίτο τέταρτο του έτους υποχώρησε στο 6%, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και 27 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή (18/10) το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών της Κίνας.

Η συγκεκριμένη επίδοση είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 27 χρόνια στη χώρα, σε τριμηνιαία βάση.

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, διέψευσε τις θετικές προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν το κινεζικό ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 6,1% αντί του 6% που φανερώνουν τα νεώτερα στοιχεία, εξέλιξη η οποία σχετίζεται άμεσα με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας ο οποίος είχε πλήξει μεταξύ άλλων και τον τομέα των επενδύσεων στην χώρα.

Αναλυτές με γνώση της κινεζικής οικονομίας υποδεικνύουν ότι αναμένεται στο άμεσο μέλλον περαιτέρω συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, παρά την επίτευξη μιας προκαταρκτικής ενδιάμεσης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου η οποία ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

Η έκθεση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών της Κίνας ανέφερε πως «Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Κίνας, κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα από έτος σε έτος, ανήλθε σε 69.779 τρισεκατομμύρια γιουάν (9,8 τρισεκατομμύρια δολάρια), ενώ η ετήσια αύξηση είναι 6,2%».

Στόχος του Πεκίνου πάντως ήταν να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης από 6% έως 6,5%, ο οποίος κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2019, κυμάνθηκε στο 6,2%.