Οριακές απώλειες στην Wall Street

Οριακές απώλειες στην Wall Street

Με οριακή πτώση κινούνται οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στην «κουτσουρεμένη» συνεδρίαση της παραμονής των Χριστουγέννων (που θα ολοκληρωθεί στις 8 ώρα Ελλάδας), μετά το ράλι των τελευταίων ημερών κατά το οποίο κατέγραφαν διαδοχικά νέα ιστορικά υψηλά.

Ειδικότερα, το καμπανάκι της λήξης της χθεσινής συνεδρίασης βρήκε τους Dow Jones και S&P 500 σε ιστορικό υψηλό για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση και για όγδοη τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Σήμερα, ωστόσο, ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει μικρές απώλειες 0,05% και κινείται στις 28.536 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 υποχωρεί οριακά κατά 0,04% στις 3.222 μονάδες, ενώ σχεδόν αμετάβλητος παραμένει ο Nasdaq στις 8.946 μονάδες.

Η αποψινή συνεδρίαση σηματοδοτεί πάντως την επίσημα έναρξη του «αγιοβασιλιάτικου ράλι», την περίοδο δηλαδή που περιλαμβάνει τις 5 τελευταίες συνεδριάσεις του έτους και τις 2 πρώτες της επόμενης χρονιάς, κατά την οποία οι μετοχές τείνουν να πραγματοποιούν ασυνήθιστα ισχυρές επιδόσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 καταγράφει από το 1950 κέρδη 1,3% κατά μέσο όρο.

Γενικότερα, η επενδυτική διάθεση παρουσιάζεται ενισχυμένη το τελευταίο διάστημα έπειτα από τη συμφωνία «πρώτης φάσης» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για τις εμπορικές τους σχέσεις, η οποία μετρίασε τους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ήδη μάλιστα η Κίνα ανακοίνωσε χτες ότι θα μειώσει τους δασμούς σε περίπου 850 εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα, σε μια κίνηση που έδειξε ότι η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας κατά πάσα πιθανότητα πλησιάζει.