Οριακά κέρδη στη Wall Street αναμένοντας τη Fed

Οριακά κέρδη στη Wall Street αναμένοντας τη Fed

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η αγορά πετρελαίου έδειξε σημάδια σταθεροποίησης και η προσοχή των επενδυτών πλέον στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που θα ανακοινώσει αύριο το βράδυ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones που στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε καταγράφοντας οριακές απώλειες, προς το τέλος πέρασε σε θετικό πρόσημο και τελικά ολοκλήρωσε με οριακή άνοδο 0,12% στις 27.110 μονάδες. Σχετικά καλύτερη εικόνα παρουσίασε ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,26% και έκλεισε στις 3.005 μονάδες, ενώ την καλύτερη πορεία της ημέρας σημείωσε ο τεχνολογικός Nasdaq που έκλεισε στις 8.186 μονάδες με άνοδο 0,4%.

Στη βασική εξέλιξη της ημέρας που απασχόλησε τους επενδυτές, οι φόβοι για μεγάλη άνοδο των τιμών του πετρελαίου μετά το εκρηκτικό άλμα 14,7% που κατέγραψαν χτες, φάνηκε να κατευνάζονται μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, που ενημέρωσαν ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας αναμένεται να επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Στον απόηχο της είδησης οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν έντονη πτώση που ξεπέρασε το 5,5%.

Τις δηλώσεις επιβεβαίωσε επίσημα και ο νεοδιορισθείς υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας, Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα χρησιμοποιεί εφεδρικά αποθέματα για να καλύψει την ζήτηση των πελατών της και ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια βαρέλια ανά μέρα μέχρι το τέλος του μήνα. Πρόσθεσε επίσης ότι η τρομοκρατική επίθεση δεν θα επηρεάσει την προγραμματισμένη IPO της εταιρείας Aramco. Υπενθυμίζεται ότι οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco είχαν οδηγήσει σε προσωρινή διακοπή της παραγωγής, θέτοντας τελικά εκτός ημερήσιας παραγωγής 5,7 εκατ. βαρέλια αργού.

Σε αυτό το κλίμα το βλέμμα των επενδυτών στράφηκε ξανά στην Fed η οποία αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Τετάρτη, τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ολοκληρώνοντας τη διήμερη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή τράπεζα αναμένεται να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων της, τη δεύτερη εντός του 2019, κατά 25 μονάδες βάσης.

Τέλος, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 0,6%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο 0,2%.