Οριακά ανοδικές κινήσεις στη Wall με το βλέμμα στις νέες εξελίξεις σε ΗΠΑ - Κίνα

Οριακά ανοδικές κινήσεις στη Wall με το βλέμμα στις νέες εξελίξεις σε ΗΠΑ - Κίνα

Οριακά ανοδικές κινήσεις καταγράφουν σήμερα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας αλλά και στα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σήμερα έπεσε πλέον η πρώτη «σφαίρα» και οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη μπήκαν σε τροχιά κατά μέτωπον σύγκρουσης, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έκανε πράξη την απειλή της, επιβάλλοντας δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Λίγες ώρες μετά η Κίνα προχώρησε σε αντίποινα επιβάλλοντας φόρους σε 545 αμερικανικά προϊόντα αξίας επίσης 34 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων αγροτικών αγαθών και οχημάτων, όπως μεταδίδει η κρατική εφημερίδα The China Daily.

«Υποσχεθήκαμε να μην ρίξουμε την πρώτη σφαίρα, αλλά για να διασφαλίσουμε τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και του λαού μας είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εμπορίου, ο οποίος αποκάλεσε τις πράξεις των ΗΠΑ «παραβίαση των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου που ξεκινούν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία».

Σ'' αυτό το κλίμα ο ο Dow Jones κερδίζει κατά 0,09% στις 24.377 μονάδες, όπως και o S&P που ενισχύεται κατά 0,29% στις 2.744 μονάδες.

Ανοδικά κινείται και ο Nasdaq καθώς καταγράφει αύξηση κατά 0,55% στα κέρδη του στις 7.627 μονάδες.

Σχετικά με την απασχόληση στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 213.000 νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4% από το χαμηλό 18 ετών του 3,8%, καθώς ενισχύθηκε η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό. Ειδικότερα, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό διαμορφώθηκε στο 62,9% τον περασμένο μήνα από 62,7% τον Μάιο. Τους τρεις προηγούμενους μήνες είχε κινηθεί χαμηλότερα.