ΟΠΕΚ: Συμφωνία για μείωση παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα

ΟΠΕΚ: Συμφωνία για μείωση παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα

Την περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, από τον Μάρτιο του 2020, αποφάσισαν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το CNBC, η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οικονομικοί αναλυτές. Η συνολική παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ μειώνεται έτσι στα 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν, εξήγησε ότι η χώρα του θα επεκτείνει την εθελοντική περικοπή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό σημαίνει ότι η μείωση της παραγωγής θα φτάσει στα 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η ενεργειακή συμμαχία δήλωσε ότι σχεδιάζει να επανεξετάσει την πολιτική της σε έκτακτη συνεδρίαση που ορίστηκε για τις 5 -6 Μαρτίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent ανέβηκε κατά 1 δολάριο ή 1,6%, κλείνοντας την Παρασκευή στα 64,39 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας τα κέρδη του για την εβδομάδα στο 6,5%.

Το συμβόλαιο Ιανουαρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 77% ή κατά 1,3% και έκλεισε τα 59,20 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 7,3%, και καταγράφοντας την υψηλότερη εβδομαδιαία άνοδο από τις 21 Ιουνίου.