OPEC+: Συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Αύγουστο

OPEC+: Συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Αύγουστο

Στην αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον ερχόμενο μήνα κατέληξαν οι χώρες που συμμετέχουν στον OPEC+, βάζοντας φρένο στην περικοπή της παραγωγής που είχαν προχωρήσει τους προηγούμενους μήνες, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και των καθολικών lockdown που είχαν τεθεί σε ισχύ για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας με την μεγαλύτερη παραγωγή αργού παγκοσμίως, η μείωση των περικοπών και η συνεπακόλουθη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου θα είναι οριακή και δεν αναμένεται να γίνει αισθητή και να επηρεάσει τις τιμές του εμπορεύματος, οι οποίες παραμένουν σταθεροποιημένες πέριξ των 40 δολαρίων/βαρέλι, μετά την «βουτιά» του Απριλίου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση του OPEC και των συμμάχων του ήταν αναμενόμενη, ενώ σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την συνεδρίαση του Οργανισμού οι περικοπές θα μειωθούν στα 7,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα από τα 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα που είναι σήμερα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν το πρακτορείο Reuters και το Bloomberg.

Η μείωση των περικοπών στην παραγωγή βρήκε σύμφωνες τόσο την Σαουδική Αραβία όσο και την Ρωσία, ενώ από την πλευρά του ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τόνισε πως «καθώς περνάμε στην επόμενη φάση της συμφωνίας, η επιπλέον προσφορά που θα προκύψει από την χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή θα απορροφηθεί, καθώς συνεχίζουμε στο μονοπάτι της ανάκαμψης. Οι οικονομίες ανά τον κόσμο ανοίγουν, μολονότι αυτή είναι μία προσεκτική και σταδιακή διαδικασία. Τα σημάδια ανάκαμψης δεν επιδέχονται αμφισβήτησης».

Τέλος, σημειώνεται πως η μείωση της περικοπής της παραγωγής του αργού θα είναι σε ισχύ μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ τα κράτη μέλη του OPEC+ θα επανεξατάσουν τις αποφάσεις τους κατά την επόμενη συνεδρίασή τους που είναι προγραμματισμένη για τις 18 Αυγούστου.