OPEC: Παρατάθηκε η συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

OPEC: Παρατάθηκε η συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

Οι χώρες μέλη του OPEC (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) συμφώνησαν σήμερα στην Βιέννη να παρατείνουν για εννέα μήνες την συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Bloomberg, Reuters και TASS, επικαλούμενα μέλη αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στην συνεδρίαση.

Λίγη ώρα αργότερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην επιτροπή εποπτείας OPEC+ συμφώνησαν να παρατείνουν την συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου για εννέα μήνες, διατηρώντας παράλληλα τις ισχύουσες για την παραγωγή ποσοστώσεις προτείνοντας την ανάλογη απόφαση.

Ο Νόβακ υπογράμμισε ότι το ζήτημα της παράτασης της συμφωνίας για διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών δεν συζητήθηκε, επισημαίνοντας ότι «κοινή άποψη ήταν να ληφθεί υπ όψιν η χειμερινή περίοδος και πως ήταν καλύτερα να παραταθεί αμέσως και για τον χειμώνα».

Στον απόηχο της είδησης, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κατέγραψαν ράλι, με το συμβόλαιο του αργού WTI παραδόσεως Αυγούστου να ξεπερνάει ενδοσυνεδριακά τα 60 δολάρια το βαρέλι. Στη συνέχεια διέγραψε μέρος τω κερδών του, αλλά καταγράφει ακόμα άνοδο με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 59 δολάρια ανά βαρέλι, ενισχυμένη κατά 0,91%. 

Στο ίδιο ρυθμό κινείται και το Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου, που κερδίζει 1,44 δολάρια ή 2,2% με την τιμή του να κινείται στα 66,18 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe.