OPEC και παραγωγοί εκτός του Οργανισμού επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στις μειώσεις παραγωγής

OPEC και παραγωγοί εκτός του Οργανισμού επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στις μειώσεις παραγωγής

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και κάποιοι παραγωγοί εκτός του Οργανισμού επαναβεβαιώσαν χθες τη δέσμευσή τους στις μειώσεις της παραγωγής, τις οποίες συμφώνησαν πέρυσι.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υπερβάλλουσα προφορά και να βοηθήσουν να σταθεροποιηθούν οι τιμές πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ και κράτη εκτός του οργανισμού, όπως η Ρωσία και 10 ακόμα χώρες, συμφώνησαν τον Νοέμβριο του 2016 να περιορίσουν την παραγωγή κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το οποίο σταθεροποίησε τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2017 και ισχύει έως τον φετινό Ιούλιο.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Αλ-Φαλίχ δήλωσε στο συνέδριο CERAWeek στο Χιούστον των ΗΠΑ, μια ετήσια διεθνή συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τον κλάδο της ενέργειας, εμπειρογνωμόνων, κρατικών αξιωματούχων και φορέων χάραξης πολιτικής, ότι ο ίδιος και οι εταίροι του από άλλες χώρες διατηρούν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία.

«Όλοι μας συνειδητοποιούμε ότι ένα τέτοιο εκτεταμένο δίκτυο παραγωγών με μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί μια εποικοδομητική, σταθερή αγορά για όλους», δήλωσε.

Ο Αλ-Φαλίχ σημείωσε ότι η εποχή κατά την οποία ο ΟΠΕΚ μείωνε την παραγωγή για να σταθεροποιήσει τις τιμές χωρίς τη συνεισφορά κρατών εκτός του Οργανισμού έχει παρέλθει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ