OPEC: Εξετάζει μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω κατάρρευσης της ζήτησης

OPEC: Εξετάζει μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω κατάρρευσης της ζήτησης

Τρόπους για να περιοριστεί η ισχυρή πτώση στη ζήτηση πετρελαίου, που έφερε διψήφια κάμψη της τιμής του, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του κορονοϊού, αναζητά ο OPEC στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί Τρίτη και Τετάρτη στη Βιέννη, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής ακόμα και έως 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Αν συγκαλείς έκτακτη συνεδρίαση, θα πρέπει να προχωρήσεις σε μια σημαντική μείωση προκειμένου να αποτρέψεις την αγορά από τα χειρότερα», ανέφερε, μιλώντας στο CNBC η Helima Croft της RBC Capital Markets, προσθέτοντας πως ο OPEC μπορεί να αποφασίσει μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια αυτό το μήνα. 

Εξάλλου, η Wall Street Journal, επικαλούμενη στελέχη του OPEC, ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία εξετάζει την επιλογή μιας τέτοιας περικοπής. 

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μείωση θα είναι μικρότερης κλίμακας. 

Σήμερα το αμερικανικό WTI υποχωρεί 0,9% στα 51,09 δολάρια το βαρέλι, έχουν χάσει πάνω από 15% από την αρχή του έτους. Το Brent καταγράφει πτώση 1,57% στα 55,74 δολάρια, έχοντας χάσει 13% το 2020. 

Υπενθυμίζεται πως οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εντός και εκτός του OPEC είχαν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως και την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση τον Μάρτιο του 2020.