Ολλανδικές εκλογές και Fed ώθησαν το ευρώ σε υψηλό πέντε εβδομάδων

Ολλανδικές εκλογές και Fed ώθησαν το ευρώ σε υψηλό πέντε εβδομάδων

Σε υψηλό πέντε εβδομάδων ανήλθε το ευρώ στις ασιατικές συναλλαγές, έπειτα από τα exit polls που έδειξαν επικράτηση του Mark Rutte στις εκλογές της Ολλανδίας και στον απόηχο της νέας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων εχθές από τη Fed.

Οι ολλανδικές εκλογές αποτελούν το πιο πρόσφατο τεστ των αισθημάτων κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της μετανάστευσης.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας πέτυχε μια ισχυρή νίκη επί του αντι-ισλαμικού και αντιευρωπαϊκού Geert Wilders στις βουλευτικές εκλογές, ανακουφίζοντας τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν ένα κύμα εθνικισμού και απομακρύνοντας την απειλή μια διάσπασης της ευρωζώνης.

Το ευρώ έφθασε έως και τα 1,0747 δολάρια, ενώ στη συνέχεια περιόρισε τα κέρδη και πλέον υποχωρεί κατά 0,16% έναντι του δολαρίου στα 1,0717.

Παράλληλα, η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας δεν προσέφερε εξελίξεις, καθώς η νομισματική πολιτική διατηρήθηκε αμετάβλητη, αφήνοντας το γεν στα 113,39 έναντι του δολαρίου.

Το βασικό μήνυμα από τις εκλογές στην Ολλανδία είναι πως ο κίνδυνος διάσπασης της ζώνης του ευρώ έχει υπερεκτιμηθεί, υποστηρίζει στο Marketwatch ο Shane Oliver, επικεφαλής οικονομολόγος στην AMP Capital της Αυστραλίας.

«Πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση στην Ευρωζώνη από το δημοψήφισμα της Βρετανίας όπου οι αντι-ευρωπαϊκοί λαϊκιστές κερδίζουν μικρότερη υποστήριξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Μπορεί οι ευρωπαίοι να είδαν το Brexit και τον Trump και να αποφάσισαν ότι κάτι τέτοιο δεν τους ταιριάζει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν πως η άνοδος του ευρώ μπορεί να είναι σύντομη, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

«Βραχυπρόθεσμα ναι, ενισχύεται, αλλά μακροπρόθεσμα, όχι. Υπάρχει περισσότερη πολιτική αβεβαιότητα που έρχεται», ανέφερε ο Toshihiko Sakai, αναλυτής της Mitsubishi UFJ Trust.