Όλα όσα ξέρουμε για το νέο project της Square που αλλάζει το παιχνίδι στις αγορές κρυπτονομισμάτων

Όλα όσα ξέρουμε για το νέο project της Square που αλλάζει το παιχνίδι στις αγορές κρυπτονομισμάτων

Το μέχρι πρόσφατα μυστικό και πολυαναμενόμενο project υπό το όνομα TBD της Square, το οποίο νωρίτερα φέτος ανακοινώθηκε από τον ιδρυτή Jack Dorsey ως «ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο για το Bitcoin», παρουσιάστηκε το ΣΚ στο επενδυτικό κοινό με τη δημοσίευση του WhitePaper

Η ιστορία της εισηγμένης με το Bitcoin

Η εισηγμένη εταιρεία πληρωμών Square είναι ιδιαίτερα τοποθετημένη στις αγορές κρυπτονομισμάτων τόσο με κατοχή BTC στους ισολογισμούς της αλλά και με σημαντικό μέρος των εσόδων της να προέρχεται από οικονομικά προϊόντα ψηφιακών νομισμάτων. Η Square είχε ανακοινώσει κύκλο εργασιών 1,82 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε bitcoin κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 μέσω της εφαρμογής Cash App της, παράγοντας μικτά κέρδη 42 εκατομμυρίων δολαρίων από τα τέλη συναλλαγών του bitcoin. Ο συνολικός κύκλος εργασιών την περίοδο ανήλθε σε 3,84 δισεκατομμύρια δολάρια εξασφαλίζοντας το ποσό των 1,13 δισεκατομμύρια δολάρια σε μικτά κέρδη. «Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, τα έσοδα και τα μικτά κέρδη bitcoin μειώθηκαν σε τριμηνιαία βάση, λόγω της σχετικής σταθερότητας της τιμής του bitcoin, η οποία επηρέασε τη συναλλακτική δραστηριότητα σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα», είχε αναφέρει η Square στην επιστολή της  στους επενδυτές.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αναφορικά με το bitcoin είχε ανέλθει στα $2,72 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και την κορύφωση το 1ο τρίμηνο, όταν η εταιρεία σημείωσε έσοδα 3,51 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Square είχε ανακοινώσει πως η εύλογη αξία των προηγούμενων επενδύσεών της σε bitcoin ήταν 352 εκατομμύρια δολάρια στις 30 Σεπτεμβρίου. Η Square αγόρασε 50 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin τον Οκτώβριο του 2020 και 170 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

«Ως άυλο περιουσιακό στοιχείο αόριστης διάρκειας ζωής, το bitcoin υπόκειται σε ζημίες απομείωσης εάν η εύλογη αξία του bitcoin μειωθεί κάτω από τη λογιστική αξία κατά τη διάρκεια της αξιολογούμενης περιόδου  με βάση τις παρατηρήσιμες τιμές της αγοράς, που ανέρχονται σε 203 εκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερη από τη λογιστική αξία της επένδυσης».

Ο ιδρυτής της Square Jack Dorsey συνεχίζει να επεκτείνει το αποτύπωμα bitcoin της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την ανάπτυξη ενός hardware πορτοφολιού bitcoin Τον περασμένο μήνα, ο Dorsey πρότεινε ότι η Square ενδέχεται να εμπλακεί στο mining bitcoin επίσης.

.

Τι είναι το TBD project και τι προοπτικές ανοίγει για την Square;

Το Whitepaper 18 σελίδων σκιαγραφεί τις αρχές σχεδιασμού και τις φιλοδοξίες για το έργο, το οποίο περιγράφει ως «ένα πρωτόκολλο για την ανακάλυψη ρευστότητας και την ανταλλαγή υλικών και άυλων περιουσιακών στοιχείων (όπως bitcoin, παραδοσιακά χρήματα fiat ή ακόμα και εμπορεύματα) όταν η ύπαρξη κοινωνικής εμπιστοσύνης είναι δυσεπίλυτο στοιχείο διαχείρισης του συναλλακτικού κινδύνου».

Με το όνομα tbDEX, το πρωτόκολλο που παρουσιάστηκε «διευκολύνει τα αποκεντρωμένα δίκτυα ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων παρέχοντας ένα πλαίσιο για την εδραίωση κοινωνικής εμπιστοσύνης, χρησιμοποιώντας αποκεντρωμένη ταυτότητα (DID) και επαληθεύσιμα διαπιστευτήρια (VCs) για να εδραιωθεί η προέλευση της ταυτότητας στον πραγματικό κόσμο».

Επιπλέον, το πρωτόκολλο στοχεύει στη δημιουργία «γέφυρας συναλλαγών μεταξύ των χρηματοπιστωτικών συστημάτων fiat και κρυπτονομισμάτων χωρίς την ανάγκη μεσαζόντων». Συγκεκριμένα, το paper προτείνει ότι τα stablecoins θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως stand-in για τα παραδοσιακά χρήματα

«Αυτό καθιστά τα ψηφιακά νομίσματα και τις αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές αγορές πιο προσιτές σε όλους». 

«Το πρωτόκολλο tbDEX προσεγγίζει την εμπιστοσύνη με διαφορετικό τρόπο από άλλα πρωτόκολλα αποκεντρωμένης ανταλλακτηρίων με την έννοια ότι δεν χρησιμοποιεί ένα μοντέλο, όπως τα atomic swaps. Στην αρχή, αυτό δεν είναι βέλτιστο. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι καμία διασύνδεση με το  παραδοσιακό νομισματικό σύστημα δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη· τα τελικά σημεία όπως μηχανισμοί θα υπόκεινται πάντα σε ρυθμίσεις και θα υπάρχει πιθανότητα κακής συμπεριφοράς εκ μέρους των αντισυμβαλλομένων. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή αξίας πρέπει να βασίζεται θεμελιωδώς σε άλλα μέσα διακυβέρνησης της εμπιστοσύνης – ιδιαίτερα στη φήμη».

Κοιτάζοντας το μέλλον, η ομάδα του TBD ελπίζει ότι η κυκλοφορία του Whitepaper θα οδηγήσει σε σχόλια από την ευρύτερη κοινότητα όσων ενδιαφέρονται για το έργο.

«Δεν πρέπει να θεωρείται πλήρες ή τελικό. Αντιπροσωπεύει ένα προτεινόμενο σχέδιο για δημόσιο σχολιασμό».

Τι σημαίνει για την Square και τι οφέλη να περιμένουν οι επενδυτές;

Εάν και βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο- σίγουρα αυτό το πρότζεκτ είναι μεγαλεπήβολο. Το πρότζεκτ είναι ανοιχτού κώδικα- οπότε σε πρώτη φάση δεν υπάρχει κάποιος τρόπος η Square να κερδίζει χρήματα από αυτό. Είναι πιθανόν να ακολουθήσει τη διέξοδο με την έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος που θα διέπει τη λειτουργία του πρωτοκόλου.

Ένα τέτοιο σενάριο θα καταστήσει σίγουρα το ψηφιακό νόμισμα μεταξύ των κορυφαίων στον πίνακα κεφαλαιοποίησης- ωστόσο δεδομένου ότι μιλάμε για μια εισηγμένη εταιρεία σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ - αυτό το σενάριο είναι μάλλον δύσκολο- αντίστοιχα με το ότι είχε αντιμετωπίσει το Telegram με την έκδοση του ψηφιακού νομίσματος της εφαρμογής επικοινωνίας.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο -σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν πρόκεται από μόνο του να αλλάξει τις προοπτικές της Square, οι οποίες είναι ιδιαίτερα φιλόδοξες ειδικά σε όσους πιστεύουν στην περαιτέρω ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.