Οι τράπεζες, το 3ο τρίμηνο και ο καταλύτης για τη ζώνη του FTSE 25

Οι τράπεζες, το 3ο τρίμηνο και ο καταλύτης για τη ζώνη του FTSE 25

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τους νέους καταλύτες που θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν ξανά τους επενδυτές και να ελκύσουν «φρέσκα» κεφάλαια στο σύστημα περιμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά την ήπια διόρθωση των πρώτων συνεδριάσεων του Νοέμβρη προσπαθεί να βρει τις νέες του ισορροπίες υψηλότερα, πιάνοντας χθες τις 870 μονάδες.

Ολοκλήρωση των διαδικασιών του σχεδίου «Ηρακλής», ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου κορυφαίων εταιρειών (χθες Coca Cola HBC, σήμερα Σαραντης κ.α.), εκθέσεις και αναβαθμίσεις αναλυτών για εταιρείες του Large Cap (Lamda Development) και κυοφορούμενες επιχειρηματικές και άλλες εξελίξεις, είναι παράγοντες που διαμορφώνουν λιγότερο ή περισσότερο το κλίμα των ημερών.

Χθες είχαμε ισχυρή στήριξη στο Γ.Δ. από τις Coca Cola HBC και Lamda Development που αμφότερες ενισχύθηκαν άνω του 5%, κάτι που επέδρασε θετικά και σε αρκετά άλλα χαρτιά του Large αλλά και του Mid Cap που στο τέλος έκλεισαν ανοδικά.
Το Χ.Α. διόρθωσε το πρώτο 10ήμερο του μήνα με αφορμή την κόπωση του momentum σ'' ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής», δεδομένου ότι οι διαδικασίες πήραν χρόνο και εύλογα υπήρξαν πολλά επιμέρους ζητήματα για επίλυση. Η διόρθωση της αγοράς ήταν απολύτως «κόσμια» χωρίς ακρότητες και με μείωση μάλιστα των συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπήρξαν διαθέσεις να σηκωθεί η ρευστότητα από την αγορά.

Ποσοστιαία, η πτώση ήταν εξαιρετικά μικρή, με το Γενικό Δείκτη να κρατάει την ευρύτερη περιοχή των 850 - 860 μονάδων, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έφτασε έως το χαμηλό των 815,35 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Δευτέρας) αλλά γύρισε προς την περιοχή των 850 μονάδων.

Η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει και σε κάθε περίπτωση ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε απόσταση βολής από τα υψηλά του καλοκαιριού και αναζητά τους καταλύτες εκείνους που θα μπορούσαν να δώσουν εκ νέου δυναμική στο momentum. Ίσως το ξεκαθάρισμα στην εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» με θετική έκβαση για τις περισσότερες τράπεζες, απελευθέρωνε κάποιες επενδυτικές δυνάμεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει επίπεδο το Χ.Α. είναι να αυξηθεί και να παγιωθεί η ημερήσια αξία συναλλαγών στα 70-80 εκατ. ευρώ, ενώ τελευταία υπήρξαν συνεδριάσεις με τζίρο ακόμη και κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι περιμένοντας εκείνα τα νέα και τις ειδήσεις που θα κάνουν την διαφορά για να μπορέσουμε να δούμε την υπέρβαση των 900 μονάδων για το ελληνικό χρηματιστήριο. Έως τότε, οι διακυμάνσεις και οι εναλλαγές στις αποδόσεις είναι λογικές και παράλληλα υγιείς σε μια αγορά που μας είχε συνηθίσει για χρόνια να κινείται συνολικά».

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 870,93 μονάδες με άνοδο 0,51% και κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 872,07 μονάδες, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,22 εκατ. ευρώ, με τα 8,90 εκατ. ευρώ στην Coca Cola HBC και τα 4,8 εκατ. σε πακέτα. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.179,24 μονάδες με άνοδο 1,15% και ο τραπεζικός στις 851,84 μονάδες με άνοδο 0,45%.

«Κλειδί» οι 2.250 μονάδες του FTSE 25 μακροπρόθεσμα

Η αγορά λοιπόν συνεχίζει όλους τους τελευταίους μήνες εντός ενός στενού – συγκριτικά – εύρους διακύμανσης, αναμένοντας τους νέους καταλύτες για να αλλάξει επίπεδο. Μιλώντας σε πιο διευρυμένο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, «κλειδί» για τη (σοβαρή) αλλαγή status είναι να μπορέσει ο δείκτης FTSE 25 να «σπάσει» τη ζώνη των 2.250 μονάδων, επίπεδο που έχει «χτυπήσει» πολλάκις τα τελευταία χρόνια.

Την τελευταία 5ετία μόνο πέντε φορές έχει κλείσει ο FTSE 25 πάνω από τις 2.250 μονάδες, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη διάσπαση, ώστε να υπάρξει κατοχύρωση. Στις 24 Ιανουαρίου 2018 ο εν λόγω δείκτης έκλεισε στις 2.261,52 μονάδες, ενώ στις 29 Ιανουαρίου του ίδιου έτους έκλεισε στις 2.251,12 μονάδες.

Έκτοτε, κινείται στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ 1.900 και 2.200 μονάδων, χωρίς να μπορεί να διασπάσει ανοδικά το επίμαχο όριο που έχει γίνει ισχυρή αντίσταση.

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου ο Large Cap πέτυχε τρία διαδοχικά κλεισίματα πάνω από τις 2.250 μονάδες, όμως και πάλι δεν επιβεβαίωσε τη διάσπαση. Στις 3 Ιουλίου έκλεισε στις 2.269,70 μονάδες – επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 5-6 ετών - ενώ στις δύο επόμενες συνεδριάσεις έκλεισε στις 2.251 μονάδες. Έκτοτε, «βούτηξε» χαμηλότερα, έχοντας ελάχιστες φορές προσεγγίσει ακόμη και τις 2.200 μονάδες.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Γ.Δ. έφτασε στο υψηλό των 900 μονάδων ο FTSE 25 (στις 31 Ιουλίου) έκλεισε στις 2.224,54 μονάδες. Μένει να δούμε τη συνέχεια, ενώ χθες θυμίζουμε ότι ο δείκτης έκλεισε στις στις 2.179,24 μονάδες.

ΓΡΑΦΗΜΑ

Πηγή: eZMarket