Οι «ταύροι» της Wall Street κατέρριψαν το ρεκόρ τους

Οι «ταύροι» της Wall Street κατέρριψαν το ρεκόρ τους

Εννιά χρόνια, πέντε μήνες και 13 ημέρες. Τόσο είναι, σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, το χρονικό διάστημα που διαρκεί η συνεχής άνοδος του δείκτη S&P 500 της Wall Street, κάτι που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο που είχε σημειωθεί τη δεκαετία του ''90. 

Συγκεκριμένα, από τις 9 Μαρτίου 2009, ημερομηνία που ο συγκεκριμένος δείκτης έφτασε στο ναδίρ του εξαιτίας της κρίσης που ξέσπασε το 2008 με την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 323%. Αλλά και όσον αφορά στους άλλους δύο σημαντικούς δείκτες της Wall, τον Dow Jones και τον Nasdaq, τα κέρδη τους στο ίδιο διάστημα είναι επίσης πολύ μεγάλα: 290% για τον πρώτο και 520% για τον δεύτερο. 

Χθες, ο S&P 500 κινούνταν στα πέριξ των 2.865 μονάδων, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι οι καλές ημέρες δεν έχουν τελειώσει και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σπάσει και το φράγμα των 3.000 μονάδων στις αρχές του 2019. Όπως εκτιμούν χαρακτηριστικά, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει εξαντλήσει τα καύσιμά της και είναι σε θέση να ξεπερνά δύσκολες καταστάσεις, όπως ο εμπορικός πόλεμος, οι δασμοί, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως και η προβληματική κατάσταση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. 

Την ίδια στιγμή, φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που προειδοποιούν ότι είναι προ των πυλών μια πολύ μεγάλη και απότομη «διόρθωση» της Wall Street, που θα παρασύρει και τους άλλους χρηματιστηριακούς δείκτες σοτν πλανήτη. Σημειώνουν δε ότι σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί τόσο η εξαιρετικά ακριβή αποτίμηση των αγορών όσο και οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην παραπάνω εντυπωσιακή πορεία του S&P από το 2009 μέχρι σήμερα είχαν δύο εταιρίες από τον χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών: Αφενός η Apple, ο όμιλος με τη μεγαλκύτερη κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως (έπιασε πρόσφατα το ένα τρισ. δολάρια), στην οποία αντιστοιχεί το 4,1% της απόδοσης του δείκτη και, αφετέρου, η Microsoft, που έρχεται δεύτερη με μερίδιο 2,4%. 

AP Photo/Richard Drew