Φόβοι επισκιάζουν τη Διεθνή Εβδομάδα Πετρελαίου

Φόβοι επισκιάζουν τη Διεθνή Εβδομάδα Πετρελαίου

Καθώς η βιομηχανία του πετρελαίου συγκεντρώνεται στο Λονδίνο για τον ετήσιο γύρο συναντήσεων και κοκτέιλς ένα μήνυμα βγαίνει εντελώς ξεκάθαρα: τα χειρότερα για την πτώση της τιμής του πετρελαίου δεν έχουν τελειώσει.

Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται κοντά στα 30 δολάρια έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλό 12 ετών τον περασμένο μήνα, ωστόσο η παραγωγή δεν φαίνεται να μειώνεται και τα αποθέματα συνεχίζουν να ενισχύονται. Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις πως οι τιμές μπορούν να ενισχυθούν αλλά πολλοί περισσότεροι κίνδυνοι ότι θα συρρικνωθούν περαιτέρω.

Σημειώνεται πως η διεθνής εβδομάδα πετρελαίου στο Λονδίνο συγκεντρώνει πάνω από 1.000 άτομα της παγκόσμιας βιομηχανίας, από παραγωγούς και διυλιστές έως παραγωγούς και τραπεζίτες.

«Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτής της αγοράς, σε σχέση και με το παρελθόν, είναι η έλλειψη της απάντησης της προσφοράς» και το υφιστάμενο πλεόνασμα είναι ενδεχομένως πιο ακραίο από την ύφεση του 1998-1999, δήλωσε από το Λονδίνο, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Jeff Currie, επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων της Goldman Sachs Group.

«Το πετρέλαιο μπορεί να μειωθεί και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αναζήτηση ενός επιπέδου, όπου θα εξισορροπούνται η προσφορά και η ζήτηση, κάνει τις τιμές πιο ευμετάβλητες, ανέφερε ο J. Currie.

Η προσδοκώμενη μείωση στην παραγωγή του πετρελαίου φαίνεται πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο, σύμφωνα με τον Christopher Bake, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Vitol Group. Τόσο η παραδοσιακή παραγωγού αργού πετρελαίου όσο και η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν «αντέξει» περισσότερο από όσο υπολογιζόταν, ανέφερε από το Λονδίνο.

Αυτό σημαίνει πως τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, τα οποία βρίσκονται ήδη σε επίπεδο ρεκόρ, θα συνεχίσουν να ενισχύονται. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει ο Chr. Bake, περίπου 360 εκατ. βαρέλια (ή 2 εκατ. ημερησίως) αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων θα τεθούν σε απόθεμα τους επόμενους έξι μήνες. Πρόκειται για απόθεμα ίσο με την παραγωγή της Νιγηρίας, σημειώνει ο Chr. Bake.

Οι «αρχιτέκτονες» αυτής της πετρελαϊκής κρίσης, όπως τους χαρακτηρίζει το Bloomberg, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ δεν φάνηκαν να είναι αρκετά πιεσμένοι οικονομικά προκειμένου να αντιστρέψουν την πολιτική της μείωσης των τιμών για τη συμπίεση των ανταγωνιστών.

Το φθηνό πετρέλαιο μπορεί να προκαλέσει μια νέα κυριαρχία του OPEC

Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ιράκ αυξάνουν την παραγωγή, ενισχύοντας τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των τιμών, όπως ανέφερε χθες στη μηνιαία της έκθεση η IEA. Τα συνολικά αποθέματα του αργού από τον OPEC ενισχύθηκαν στα 32,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, αύξηση της τάξης των 1,7 εκατ. σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, στελέχη της IEA προειδοποιούν ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια νέα εποχή κυριαρχίας των χωρών του OPEC.

Μιλώντας στη διεθνή εβδομάδα πετρελαίου στο Λονδίνο, ο Keisuke Sadamori, επικεφαλής του τμήματος ενεργειακών αγορών και ασφάλειας της IEA, τόνισε ότι αν οι τιμές διατηρηθούν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, η εξάρτηση από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής θα επιστρέψει στα επίπεδα του 1970.

«Όλοι οι παραγωγοί πετρελαίου έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πτώση των τιμών, αλλά στο τέλος της ημέρας, θα απομείνουν να κυριαρχούν την αγορά μόνο οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι έχουν χαμηλό οριακό κόστος.

Αν λάβουμε υπόψη και τη γεωπολιτική αστάθεια της περιοχής αυτής και ότι ενδεχομένως θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι καλό σενάριο», σημείωσε ο K. Sadamori.

BP: Στο δεύτερο μισό του έτους η εξισορρόπηση της αγοράς

Η αγορά πετρελαίου θα ξεκινήσει να εξισορροπείται στο δεύτερο μισό του έτους, αλλά θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο για να φτάσει στα 100 δολάρια ξανά, ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bob Dudley.

Μιλώντας από τη διεθνή εβδομάδα πετρελαίου στο Λονδίνο, ο B. Dudley παρατήρησε πως το κλίμα ήταν πιο υποτονικό από ότι συνήθως ενώ έκανε λόγο και για ακόμη έναν κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ενεργειακή αγορά: τους νέους κανονισμούς για την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε ακόμα:
- Ο επικεφαλής της Rosneft πρότεινε τη συντονισμένη μείωση της παραγωγής αργού